2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdély számos településéről érkeztek résztvevők a marosvásárhelyi székely szabadság napjára

2019. március 10. 16:41, utolsó frissítés: 21:50

Erdély számos településéről érkezett demonstrálók Marosvásárhelyre, a székely szabadság napja alkalmából rendezett megemlékezésre és autonómiatüntetésre - írja az MTI. A tudósítás szerint több ezren vannak.


Az 1854-ben kivégzett székely vértanúk emlékművénél már a meghirdetett kezdés (16 óra) előtt fél órával ünnepi hangulatban gyülekezett a tömeg, magyar és székely zászlókat lengetve. Többen autonómiát követelő feliratokat emeltek a magasba, rezesbandák toborzókat, indulókat játszottak. Az obeliszknél rendezett megemlékezést követően a demonstrálók a Székelyföldnek autonómiát követelő petíciót készülnek átadni a megyei prefektusnak.

Résztvevők tüntetésen (MTI fotó: Boda L. Gergely)Résztvevők tüntetésen (MTI fotó: Boda L. Gergely)Izsák Balázs: a székely nép nem mond le az autonómiáról

A székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára - ez az üzenete Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a demonstrációnak.

A tüntetéssel a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezésnek is nyomatékot akarnak adni. Izsák Balázs "a székely jövőépítés első európai sikereként" értékelte a demonstráción elhangzott beszédében, hogy a luxemburgi bíróság az SZNT-nek adott igazat a kezdeményezés bejegyzését eddig elutasító Európai Bizottsággal folytatott jogvitában.

Az SZNT elnöke szerint a kedvezőtlen nemzetközi körülmények és a romániai alkotmányos aggályok nem az autonómiaküzdelem feladására, hanem az akadályok lebontására kell sarkallják a székelységet.

Beke és Szőcs szabadon bocsátását követelték

Az úgynevezett terrorper nyomán bebörtönzött székelyek, Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását követelte a demonstráció több ezer résztvevője. A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők tiltakoznak "a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése" ellen.

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke mond beszédet (MTI/Boda L. Gergely)Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke mond beszédet (MTI/Boda L. Gergely)


A dokumentumban hiteltelennek nevezik az EU soros elnökségét ellátó Románia jelmondatát, miszerint "A kohézió európai érték", azzal vádolva a bukaresti kormányt, hogy szándékosan elszegényíti Székelyföldet és ehhez uniós eszközöket is igénybe vesz.

A tüntetők azt követelték, hogy Bukarest hagyjon fel ezzel a gyakorlattal és kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel.

Tőkés László a "politikai foglyok" felmentése, a magyar orvostudományi egyetem helyreállítása mellett szólalt fel

"Távoli analógiának tűnik ugyan, de mégiscsak teljes mértékben ideillő, hogy ártatlanul börtönt szenvedő székely politikai foglyaink, Beke István és Szőcs Zoltán igaztalan elítélésével és meghurcolásával a Habsburgok helyébe lépett nacionalista-posztkommunista főhatalom szintén a megfélemlítés elrettentő erejét veti be jogaiért, szabadságáért és autonómiáért kiálló székely népünk és egész erdélyi magyarságunk ellen. Immár száz esztendeje ezt teszi velünk a mindenkori többségi román hatalom – ahelyett, hogy közös hazánk/országunk javára szövetségre lépne velünk" - olvasható Tőkés László EP-képviselő, EMNT-elnök szerkesztőségünkbe eljuttatott beszédében, amelyet a székely szabadság napján mondott el Marosvásárhelyen. Az EMTE elnöke ez után beszólt a Német Demokrata Fórumnak, illetve Klaus Johannis államfőnek is, hangsúlyozva, hogy az erdélyi magyarság "nem akar az elűzött szászok és svábok sorsára jutni".

Tőkés László ugyanakkor kiállt a magyar orvosképzés mellett. "Ideje volna, hogy az Európai Unió és az Orbán Viktor miniszterelnököt kárhoztató néppárti frakciónk ne csak a CEU – a Soros-féle Közép-Európai Egyetem – sorsával, hanem a megsemmisülés határára jutott marosvásárhelyi magyar egyetemünk helyzetével is foglalkozna. És annak is itt volna az ideje, hogy végre Andronescu miniszter érvényt szerezzen annak a 2012 szeptemberében, az ő jelenlétében aláírt marosvásárhelyi megállapodásnak, melynek 7. pontja kimondja az orvosi és gyógyszerészeti egyetem magyar főtanszékének a létrehozatalát" - jelentette ki, és azt is elmondta, hogy kedden Ecaterina Andronescu tanügyminiszter hivatalában fogadja az EMNT, az SZNT és az Erdélyi Magyar Néppárt küldöttségét, amely benyújtja 15 ezer aláírással ellátott petícióját a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem eredeti formájában való helyreállítása érdekében.

Emellett felszólította az RMDSZ-t, hogy bontsa fel parlamenti együttműködési megállapodását, ha "főbenjáró magyar ügyeinkben nem talál támogatást a kormánypártoknál", és ne az "ellenségeinkkel", hanem a magyarokkal fogjon össze: a székely és a magyar tanácsokkal és a nemzeti pártokkal. Tőkés szerint ha az RMDSZ továbbra is elzárkózik a megegyezéstől, akkor az erdélyi magyarság EP-képviselete is veszélybe kerülhet. Pedig mint mondta: "nagy feladatunk a magyar összefogással három-négy fős képviseletet bevinnünk az Európai Parlamentbe."

MTI fotó: Boda L. GergelyMTI fotó: Boda L. Gergely


Szili Katalin levélben üdvözölte a marosvásárhelyi ünneplőket

"Bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság sorozatos helytelen döntéseivel akadályozza az őshonos kisebbségek helyzetének rendezését. Egész Erdély és Székelyföld érdeke, hogy egy sikeres aláírásgyűjtéssel hívjuk fel az európai intézményrendszer figyelmét az őshonos kisebbségekkel szembeni mulasztásaira és a hiányosság pótlása érdekében cselekvésre késztesse" - írta a határon túli autonómiaügyeket koordináló miniszterelnöki megbízott a SZNT európai polgári kezdeményezésére és az Európai Bizottsággal folytatott több éves pereskedésre utalva.

"Itthon vagyunk!"

A megemlékezés után a székely vértanúk emlékművénél összesereglett tömeg Székelyföldnek autonómiát követelő jelszavakat, és az Itthon vagyunk rigmust skandálva Marosvásárhely - jelentős csendőri erők által védett - főterére vonult. A tüntetők a rendezvény petíciójának átadása után rendbontás nélkül elhagyták a teret.

Legtöbbjük a Kultúrpalotába ment be, ahol este az SZNT által alapított Gábor Áron-díj ünnepélyes átadását tartják. Idén a sepsiszentgyörgyi SEPSI OSK Labdarúgó Klub és a Székely Légió szurkoló közösség - személy szerint Diószegi László tulajdonos és Nagy-Lázár József, a közösség képviselője - veheti át az elismerést a közösségépítésben, Székelyföld "láthatóvá tételében" és a "székely feltámadásban" szerzett érdemeik elismeréseképpen.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke petíciót ad át a Maros megyei kormányhivatal munkatársának. Mellette Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Háttal nekünk Mezei János, az MPP elnöke. (MTI fotó: Boda L. Gergely)Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke petíciót ad át a Maros megyei kormányhivatal munkatársának. Mellette Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Háttal nekünk Mezei János, az MPP elnöke. (MTI fotó: Boda L. Gergely)


Pedig idén sem indult konfliktusmentesen a székely szabadság napja

A helyi hatóságok nem próbálták eltiltani a résztvevőket attól, hogy a város központjába, a városháza elé vonuljanak, ahogy azt néhány évvel korábban tették, de idén is keresztbe tettek a tüntetőknek, ezúttal a székely vértanúk emlékműve került a súrlódások középpontjába.

A márciusi ünnepségekre időzítve a városháza ugyanis új kockakő-burkolatot készíttetett az obeliszk köré, ám miután a helyi román sajtó felhívta a figyelmet rá, hogy a nyolcszögű burkolat a székelyzászló nyolcszögű csillag-motívumát idézi, a helyi hatóságok utasítására a térrendezést végző munkások oktogonná alakították az emlékmű körüli csillagot, és a közeli csorgó mellől eltávolították a "Székely vértanúk kútja" feliratot.

Izsák Balázs, a székely szabadság napját meghirdető SZNT-elnöke közleményében jogsértőnek és provokatívnak, az EU-elnökségét betöltő Romániához méltatlannak minősítette a székely jelképek eltávolítását.


MTI fotó: Boda L. GergelyMTI fotó: Boda L. Gergely


A Miniszterelnökség támogatja a székely szabadság napja alkalmából szervezett felvonulást

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja a Székely Nemzeti Tanács által a székely szabadság napja alkalmából szervezett felvonulást. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint a magyar kormány továbbra is a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy az autonómia, az önrendelkezés joga a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítéka. Egy közösség csak akkor tud megmaradni, ha sorsát maga alakítja, ha a közösség jövője szempontjából legfontosabb kérdésekről maga dönt.

A székelység autonómiaigénye megalapozott és jogszerű, hiszen semmivel sem kíván többet, mint Európa számos más nemzeti kisebbsége: szabadon használni nyelvét és nemzeti jelképeit egy olyan autonómiaformában, amely nem sérti a többségi nemzetet, és amelyre Európában számos jól működő példa van - áll a közleményben.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a közleményben úgy fogalmazott: Székelyföld autonómiájának kérdése minden magyar ember ügye, fontos, hogy emellett minden lehetséges alkalommal szót emeljünk. Március 10-én, a székely vértanúk marosvásárhelyi kivégzésének évfordulóján különösen fontos, hogy minél nagyobb számban hallassuk a hangunkat és közösen álljunk ki a székelység autonómiaigénye mellett - hangsúlyozta az államtitkár.(mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS