2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu pártja a Fidesz EPP-ből való kizárására fog szavazni

2019. március 11. 16:35, utolsó frissítés: 16:41

A Népi Mozgalom Párt (PMP) hétfőn közölte, hogy a Fidesznek az Európai Néppártból történő kizárására fog szavazni az EPP politikai választmányának március 20-i ülésén. A párt volt elnöke, Traian Băsescu azt nyilatkozta, hogy az a fajta nacionalizmus, amelyet Orbán Viktor jelenleg gyakorol, hatalmas veszélyt jelent az Európai Unióra.

Băsescu elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy sok román is nagyra tartja Orbán Viktor személyét és politikáját, mert úgy látják, hogy Orbán egy jó politikus, aki megvédi az országát, de az egykori államfő szerint ez egy óriási tévedés.

„Véleményem szerint a magyar kormánypárt súlyosan megszegi a Lisszaboni szerződést, az Unió alapszerződését, már nem fogadja el azt, amit a csatlakozáskor aláírt (...), szerintem egy ilyen pártot nem lehet megtűrni az EPP-n belül” - nyilatkozta Băsescu.

A volt államfő szerint a PMP már csak a Fidesz vasárnapi 'aljas nyilatkozata' miatt sem állhat Orbán Viktor mellé, amelyben kiállt a székelyföldi autonómia mellett. Véleménye szerint a Fidesz helye a marxisták között van, ahol a 'törvények be nem tartása a politika részét képezi', de nincs amit keresnie a Néppártban, amelyik 'jól-rosszul, vagy 15 éve kormányozza az Európai Unió (EU) hajóját', még akkor is, ha ez az EU 'nem feltétlen az, amiről álmodtunk'.


A Fidesz kizárásáról vagy felfüggesztéséről az EPP politikai választmányának március 20-i ülésén szavaznak. Kelemen Hunor RMDSZ elnök leszögezte, hogy nem fogják megszavazni a magyar kormánypárt kizárását, míg Ludovic Orban, a PNL elnöke azt nyilatkozta, hogy pártja a héten hoz döntést a kérdésről. (mediafax/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS