2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szijjártó Marosvásárhelyen: Tárgyalni fogok a román külügyminiszterrel a MOGYE magyar oktatási vonaláról

2019. március 14. 19:52, utolsó frissítés: 19:52

Tárgyalni fogok Brüsszelben Teodor Meleşcanu román külügyminiszterrel a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar oktatási vonaláról, hisz tárgyalásokkal sikerült újraindítani a római katolikus teológiai líceumot is - jelentette ki csütörtöki marosvásárhelyi sajtóértekezletén Szijjártó Péter magyar külkereskedelmi és külügyminiszter, miután a MOGYTTE-n kialakult helyzetről egyeztetett az intézmény magyar oktatóival és az RMDSZ vezetőivel.

A magyar diplomácia vezetője szerint másfél éve "senki sem hitte", hogy működni fog a teológiai líceum és most már - a magyar és román fél egyezségének következményeként - több száz diák jár oda. "Már csak ezért is" javítani kell a kétoldalú kapcsolatot - mondta a külügyminiszter és hozzátette: tárgyalni fog Brüsszelben román hivatali kollégájával a MOGYTTE magyar oktatási vonaláról. Véleménye szerint az angol oktatási vonal indítása egy plusz érv a magyar tagozat létrehozása mellett.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország büszke az Erdélyben élő magyar közösségre, erőforrásként tekint rá a magyar-román kapcsolatok fejlesztése tekintetében is, és úgy értékelte, a magyar közösség szülőföldjén való boldogulása Románia sikeréhez is hozzájárul.

A közös sikertörténetek között említette az idén 25 milliárd forint támogatásban részesülő erdélyi gazdaságfejlesztő programot, amelynek keretében a magyar kormány 520 vállalkozást támogatott, jelenleg pedig 490 pályázat elbírálása zajlik.

Kérdésre válaszolva a miniszter megerősítette, hogy Magyarország mindent megtett azért, hogy a Fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő romániai forrásokból földgázt vásárolhasson: magyar cégek kötötték le a két ország közötti interkonnektor kapacitásának jelentős részét, magyar oldalon az infrastruktúra készen áll.

Abba viszont nem szólhat bele, hogy Románia milyen szabályozásokat fogad el az energiaszektorban, csak jelezni tudja az érintett osztrák és amerikai cégek felé, hogy a termelés megkezdésében érdekelt.

A sajtóértekezleten Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszámolt arról, hogy a magyar külügyminiszterrel egyeztetett az európai parlamenti választásokról, hiszen közös érdek, hogy a kárpát-medencei magyarság erős képviseletet küldjön Strasbourgba. Kitért az Európai Néppártban zajló vitára is, úgy értékelve, hogy a néppárt saját magának árt, ha legerősebb tagpártját, a Fideszt kizárja.

"Nem lehet ököllel rendet teremteni. A választási kampányban ez a megosztás az ellenfeleinket segíti. Az az érdekünk, hogy az EU-ban a reformok ritmusát, azok irányát a kereszténydemokrata nagy politikai család diktálja. Miközben veszekszünk, a szocialisták már bontják, vagy legalábbis hűtik a pezsgőt" - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint a néppártnak meg kell nyernie az EP-választást, amihez az erdélyi magyarok voksaira is szükség van, belső vitáit pedig ráér a választások után lefolytatni.

Az európai parlamenti választásokról szólva Szijjártó kifejtette: azon fognak dolgozni, hogy az Európai Néppárton és az Európai Parlamenten belül a migrációellenes erők kerüljenek többségbe.

Szijjártó Péter, Kelemen Hunorral szövetségi elnökkel együtt, részt vett Marosvásárhelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján szervezett emlékünnepségen.

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium diákjai, tanárai és szülői közössége a bizonyíték arra, hogy a magyarságnak nemzeti identitásához, hitéhez ragaszkodó közösségként van jövője a Kárpát-medencében - hangsúlyozta Szijjártó Péter, amikor elsőként átvette a tavaly újraalapított iskola által adományozott Rákóczi-díjat. A gimnázium vezetése az iskola megmentésében és újraindításában vállalt szerepének elismeréséül tüntette ki a külügyminisztert.

Tamási Zsolt iskolaigazgató laudációjában megköszönte a magyar kormány diplomáciai erőfeszítéseit, amelyek sorsdöntőnek bizonyultak a hosszas pereskedés és jogi huzavona után kormányrendelettel újraindított iskola szempontjából.

Az intézmény diákjai és tanárai előtt mondott beszédében a külügyminiszter leszögezte: a magyar kormánynak kötelessége volt kiállni az iskolájukhoz, nemzeti identitásukhoz és hitükhöz ragaszkodó marosvásárhelyi magyar katolikusok, az iskola tanárai mellett.

Úgy értékelte: minden eddiginél komolyabb a nyomás a magyarságon, hogy adja fel nemzeti, vallási, kulturális örökségét és identitását.

"Aki itt, a határon túl magyar katolikus iskolába jár, azt egészen biztosan nem sikerült megtéveszteni azokkal a hamis ideológiákkal, amelyek a nemzeti és vallási identitástól való elszakadásra próbálnak biztatni minket" - mutatott rá Szijjártó Péter. (agerpres/mti)

Nyitókép: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS