2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ALDE és PNL is visszatérne az RMDSZ által ellenzett kétfordulós polgármesterválasztáshoz

2019. március 18. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Visszatérne a kétfordulós polgármesterválasztáshoz a bukaresti kormány kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Erről Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök kezdeményezett közvitát hétfőn.

"Számunkra hátrányos az egyfordulós rendszer, amely a nagy pártokat juttatja meg nem érdemelt előnyhöz. Demokratikusabb lenne és persze nekünk is az lenne az érdekünk, ha a polgármestereket két fordulóban választanánk" - érvelt a hatszázalékos parlamenti súllyal rendelkező koalíciós párt elnöke.

Romániában 2012-ben és 2016-ban is egyetlen fordulóban dőlt el a csaknem 3200 települési polgármesteri tisztség sorsa és minden településen az a jelölt lett a polgármester - akár 20-30 százalékos támogatottsággal is - akire a legtöbben voksoltak.

A kétfordulós rendszerhez történő visszatérést eddig csak az ellenzéki pártok szorgalmazták, mivel úgy értékelik, az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását segíti, így főleg a kormány vezető erejét képező szociáldemokratáknak (PSD) kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

A kétfordulós polgármesterválasztáshoz való visszatérést nemcsak a PSD ellenzi, az érzékeny veszteséget jelenthet a magyar érdekképviseletnek is. Egy korábbi, a 2016-os önkormányzati választások előtt lezajlott politikai vita során a RMDSZ úgy értékelte: 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehető teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

A PSD is azzal érvel a második forduló ellen, hogy az többnyire "negatív" szavazat eredményez, vagyis már nem a jelöltek programjára voksolnak a választók, hanem többnyire a valamelyik jelölt ellen szövetkeznek.

Az egyfordulós rendszer bevezetésének évében, 2012-ben a magyar pártok jelöltjeinek és az általuk támogatott függetleneknek összesen 212 településen sikerült polgármesteri tisztséget szerezniük, 17-tel több helyen, mint négy évvel korábban. A legutóbbi, 2016-os önkormányzati választásokon 210 településen választottak a magyar pártok által jelölt vagy támogatott polgármestert Romániában.

A PNL is azonos véleményen van

A liberálisok örülnének, ha a parlamenti képviselők, bármely párthoz is tartozzanak, támogatnák törvénymódosító tervezetüket a kétfordulós választás bevezetéséről a polgármesterek esetében, jelentette ki Ludovic Orban PNL-elnök hétfőn.

"A PNL benyújtott egy törvénytervezetet, amelyet azonban mind a közigazgatási, mind a jogi bizottság negatívan véleményezett. Megbízzuk képviselőházi frakciónkat, kérje a plénumban a tervezetnek a bizottságokhoz való visszaküldését" - nyilatkozta Orban a párt végrehajtó bizottságának ülése után.

Kifejtette, a liberálisok nagyon szeretnék, ha visszatérnénk a kétfordulós választásra a polgármesterek esetében, mivel ez az a rendszer, amely valódi legitimitást biztosít az elöljáróknak.

"Örülnénk, ha a parlamenti képviselők, bármely párthoz is tartozzanak, támogatnák a törvénytervezetünket" - szögezte le Orban.

Hozzátette, a végrehajtó bizottság megbízta az alsóházi frakciót, mozgósítson annak érdekében, hogy a 114-es sürgősségi kormányrendeletet elutasítsák és Tudorel Toader igazságügyi minisztert "hazaküldjék".

"Meggyőződésünk, hogy ki lehet alakítani egy többséget, amely hazaküldi Tudorel Toadert" - tette hozzá Orban.

A szenátusi frakciót pedig azzal bízta meg a vezetőség, hogy "vegye rá a PSD-ALDE többséget, tűzze napirendre a Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó ügyészségi kérést". (mti/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS