2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis csaknem biztos benne, hogy népszavazást ír ki az európai parlamenti választások napjára

2019. március 19. 20:23, utolsó frissítés: 20:24

Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta kedden, hogy 'csaknem biztos abban', hogy népszavazást ír ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára.


"Már keményen dolgozunk ezen, elemezzük az adatokat, a változatokat, a jogi részt, és csaknem biztos vagyok abban, hogy népszavazást írok ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára' - mondta az államfő egy, a One World România által szervezett eseményen, és hozzátette: 'még némi időre van szüksége', hogy végleges döntést hozzon.

Klaus Johannis szerint a népszavazás nem véletlenül került ismét előtérbe.

'Nemrég egy törvénytervezetet kaptam kihirdetésre, amelybe a kormánykoalíció betett egy cikkelyt, amely kimondja, hogy az európai parlamenti választásokkal egyszerre nem tartható semmi, sem választás, sem referendum. Ez nekem nagyon gyanúsnak tűnt, alkotmányossági kifogást emeltem, és az alkotmánybíróság nekem adott igazat' - mondta az államfő, aki szerint ezt követően merült fel egy eseteges népszavazás kiírásának lehetősége.

Az államfő leszögezte: "a népszavazás nem csinál törvényt", és azt szeretné, hogy a nemzet kifejezze akaratát a referendumon.

A PSD a demokrácia balesete, amelyet azzal lehet elhárítani, hogy az emberek elmennek szavazni - nyilatkozta kedden Klaus Johannis az One World Románia által szervezett 'Államfő vagy polgár/politikus és társadalom című eseményen.

Meglátása szerint a választásoktól való távolmaradással 'átengedjük a lehetőséget másoknak, hogy helyettünk döntsenek'

'Egy óránál nem telik többe, hogy éljünk szavazati jogunkkal. Másképp nem működik. A választásoktól való távolmaradással átengedjük a lehetőséget másoknak, hogy helyettünk döntsenek' - fejtette ki Johannis.

Az államfő szerint az, ahogyan a jelenlegi többség használja a hatalmat, "hogy a hatalmat önmagáért szerezni meg, rendkívül primitív".

"A demokrácia azt feltételezi, hogy hatalmat a polgárok érdekében szerzed meg" - szögezte le Johannis.

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS