2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyudvarhely polgármesterét is 5000 lejre bírságolták

2019. március 20. 09:21, utolsó frissítés: 2019. március 26. 17:34

Ismét megbírságolta Hargita megye prefektusa Székelyudvarhely polgármesterét, Gálfi Árpádot, mivel a magyar nemzeti ünnepen nem tűzte ki a román zászlót a magyar mellé. Gálfi már harmadik alkalommal kap hasonló okból büntetést.

Forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri HivatalaForrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala


A kihágást megállapító jegyzőkönyv szerint a prefektusi hivatal ellenőrzéseket végzett és megállapította, hogy a március 15-ei ünnepségek alkalmával a város több pontján, de az ünnepség színhelyén is elmulasztották kitűzni a román lobogót a magyar mellé.

A dokumentum leszögezi, hogy sérültek azok a jogszabályok, amelyek értelmében egy másik állam zászlaját Románia területén csak a román nemzeti zászlóval együtt lehet kitűzni, és kizárólag hivatalos épületekre, vagy erre kijelölt közterületeken, és csak hivatalos látogatások, ünnepségek és nemzetközi jellegű találkozók alkalmából. A jogszabály azt is leszögezi, hogy a helyi, nemzeti vagy nemzetközi jellegű ünnepi rendezvények helyszínén, az ünnepség ideje alatt ki kell tűzni Románia zászlaját.

A polgármester postán kapta meg a kihágást megállapító jegyzőkönyvet és az értesítést, miszerint 5000 lejes bírságot kell fizetnie.

Zörgő Noémi városházi szóvivő viszont úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy nem tartja indokoltnak a büntetést, ugyanis a várost nem magyar zászlókkal, hanem piros-fehér-zöld szalagokkal díszítették fel, és ahol a magyar zászlót kihelyezték (a polgármesteri hivatal homlokzatára és a Márton Áron térre), ott a mellé a román zászlót is kitűzték.

Gálfi Árpád már harmadik alkalommal kap büntetést hasonló okok miatt. Az előző két esetben a bíróságon fellebbezte meg a bírságot, egyelőre nem született döntés egyik ügyben sem.

Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus 10000 lejes bírsággal sújtotta Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, amiért a városháza március 15-én magyar zászlókat tűzött ki a város központjában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS