2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

INSCOP-felmérés: közel egymáshoz a PSD és a PNL

2019. március 21. 14:18, utolsó frissítés: 14:50

Az ötszázalékos bejutási küszöbön méri az RMDSZ-t az európai parlamenti választásokról készült legutóbbi, csütörtökön ismertetett felmérésében az INSCOP közvélemény-kutató intézet. Igaz, az Inscop RMDSZ-szel kapcsolatos számainál azt is fontos figyelembe venni, hogy a felmérés hibahatára 3 százalék.

A kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) szavaznának a legnagyobb, 26,9 százalékos arányban, míg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottságát 26,3 százalékon mérték.

A szintén ellenzéki, Dacian Cioloș volt kormányfő és Dan Barna által létrehozott 2020 USR-PLUS pártszövetségre a megkérdezettek 15,3 százaléka, a kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, az ALDE-ra 9,3 százalékuk voksolna.

Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,1 százalékkal.

A március 5-13 időszakban megkérdezett, a május 26-i EP-választásokon biztosan vagy valószínűleg részt vevő választók öt százaléka mondta azt, hogy a magyar érdekképviselet jelöltlistájára voksolna. A 3 százalékos hibahatár miatt viszont a felmérésből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni az RMDSZ számait illetően.

Alapvetően azon múlik a magyar jelöltlista támogatottsága, hogy van-e eltérés a román és magyar választók részvételi aránya között. Mivel 2007-ben és 2009-ben is a magyarok választási hajlandósága és az EU-hoz fűzött reményei messze meghaladták az országos átlagot, az ország lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarság a leadott voksok csaknem 9 százalékával három képviselőt küldhetett az EP-be. (hírszerk/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS