2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közérdekű adatigényléspert nyert a CEMO a MOGYTTE-vel szemben

2019. március 22. 11:16, utolsó frissítés: 11:30

A CEMO, mint felperes, arra volt kíváncsi, hogy mit tartalmaz a MOGYE és a Petru Maior fúzióját eldöntő szenátusi ülés jegyzőkönyve, megvolt-e a döntéshozatalhoz szükséges szavazatszám. Továbbá azt is szerették volna megtudni, milyen következményei lesznek a két intézmény egyesülésének, megmarad-e az egyetem – törvény által garantált – multikulturális jellege. Az ügyben a CEMO első fokon vesztett, másodfokon viszont a Marosvásárhelyi Ítélőtábla végérvényesen, részben nekik adott igazat, így az egyetemnek ki kell adnia a fúzióhoz kapcsolódó döntéshozatalban résztvevők szavazatairól szóló információkat (hányan döntöttek, hányan tartózkodtak és hányan voltak jelen stb.)

A két egyetem (MOGYE, Petru Maior Egyetem) szenátusa 2018. szeptember folyamán rendkívüli ülésen fogadta el azt a határozatot, amely elindította a két intézmény egyesítésének folyamatát. A sajtóértesülések alapján a CEMO úgy tudta, hogy a két egyetem szenátusa egyöntetű szavazással fogadta el a fúzióról szóló határozatot, azonban a MOGYE-n tanító professzorokkal és diákokkal történt megbeszéléseken kiderült számukra, hogy a határozathozatalkor nem volt meg a szükséges létszám: egy-két szavazat hiányzott ahhoz, hogy a határozat érvényes legyen. Ennek fényében és a fúzióról szóló határozat elemzésének érdekében a szervezet közérdekű adatigényléssel fordult a MOGYE-hoz, az egyetem viszont megtagadta az adatok, információk kiadását. Miután nem kaptak választ, az adatigénylésüket megismételtük egy adminisztrációs panasz formájában. Ezt követően a MOGYE jogásza egy pár soros e-mailben tájékoztatta a CEMO-t arról, hogy minden általuk kért információ megtalálható az intézmény weboldalán, ami nem bizonyult igaznak, mert a két egyetem egyesítéséről szóló határozat jegyzőkönyve és ahhoz köthető szavazatokról szóló információ nincs az említett honlapon.

Az ügyben fontos jogi kérdéseket kellett eldönteni: egyrészt azt, hogy a fúzióval kapcsolatos döntéshozatalról szóló információk közlése törvényes-e vagy sem, másrészt azt, hogy az egyetem milyen közérdekű információkat köteles kiadni. A keresetet elutasító elsőfokú bíróság úgy vélte, hogy az egyetem eleget tett a szervezet kéréseinek azzal, hogy egy rövid e-mail keretében jelezte, hogy minden általunk kért információ a weboldalukon megtalálható. Az ítélőtábla azonban más véleményen volt, ezért részben elfogadta a CEMO álláspontját, és arra kötelezte az egyetem vezetőségét, hogy adja ki a szervezetnek a két intézmény fúzióját eldöntő határozathozatal kapcsán megszületett szavazatokhoz kapcsolódó információkat (a szavazók számát, az igennel, a nemmel szavazók, valamint a tartózkodók számát).

Az CEMO szerint az ügy jelentősége az, hogy miközben a két egyetem fúziója ugyan hivatalosan megtörtént, az egyetem megszegte törvényi kötelezettségét, ugyanis a fúzióval kapcsolatos információkat köteles lett volna kiadni a szervezetnek. Csütörtökön a CEMO kapott egy rövid levelet – amely a fúzióhoz kötődő szavazatokról tájékoztatott - Leonard Azamfirei rektor irodájából, azonban az abban megfogalmazott információk valódiságát a szervezet szerint semmi nem bizonyítja, így nem fogadják el azokat. A CEMO hamarosan válaszlevelet fogalmaz meg az egyetem rektorának, és kérni fogja az Ítélőtábla által kért adatok hivatalos formában történő közlését.

MOGYE ügyben a CEMO további jogi eljárásokat tervez, ezek anti-diszkriminációs ügyek lesznek eddigi terveik szerint.

A szervezet szerint egyértelműen látszik, hogy a MOGYE eltökélt célja, hogy a magyar közösséget (pedagógusok, diákok) érintő döntéseket homály fedje, azonban úgy vélik ez ellen lehet jogi lépéseket tenni, és szerintük ezeknek kivitelezését nem árt megfontolni. Véleményük szerint érdemes a bíróságokat is bevonni a MOGYE magyar karával kapcsolatos eljárásokba és a magyar diákokat érintő ügyekbe, hiszen véleményük szerint a jelenlegi határozat is bizonyítja, hogy ezen a téren is lehet eredményeket elérni.

A nyertes per ügyiratszáma: 1225/102/2018. Az ítélet ide kattintva érhető el. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS