2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis elnök kedden tanácskozást tart a civil szervezetekkel a népszavazás kérdéséről

2019. március 22. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Az Államelnöki Hivatal az AGERPRES hírügynökségnek megerősítette, hogy Klaus Johannis államfő kedden tanácskozásra hívta a civil szféra képviselőit az igazságügy témájában esetleg kiírandó népszavazás ügyében.


Elena Calistru, a Funky Citizens alapítvány elnöke pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta, meghívást kapott az államelnökkel való tanácskozásra, amelyen több más civil szervezet képviselőjével együtt részt fog venni az igazságügy témájában esetleg kiírandó népszavazás ügyében.

Klaus Johannis államelnök kedden azt nyilatkozta, "csaknem biztos abban", hogy népszavazást ír ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára.

"Már keményen dolgozunk ezen, elemezzük az adatokat, a változatokat, a jogi részt, és csaknem biztos vagyok abban, hogy népszavazást írok ki május 26-ára, az európai parlamenti választások napjára" - mondta az államfő egy, a One World România által szervezett eseményen, és hozzátette: "még némi időre van szüksége", hogy végleges döntést hozzon.

Klaus Johannis szerint a népszavazás nem véletlenül került ismét előtérbe.

"Nemrég egy törvénytervezetet kaptam kihirdetésre, amelybe a kormánykoalíció betett egy cikkelyt, amely kimondja, hogy az európai parlamenti választásokkal egyszerre nem tartható semmi, sem választás, sem referendum. Ez nekem nagyon gyanúsnak tűnt, alkotmányossági kifogást emeltem, és az alkotmánybíróság nekem adott igazat" - mondta az államfő, aki szerint ezt követően merült fel egy eseteges népszavazás kiírásának lehetősége.

Az államfő leszögezte: "a népszavazás nem csinál törvényt", és azt szeretné, hogy a nemzet kifejezze akaratát a referendumon. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS