2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feloszlatná és betiltaná a kommunista karakterű szervezeteket az USR

2019. március 24. 18:31, utolsó frissítés: 18:43

Akár tízéves börtönbüntetéssel büntetné a “kommunista doktrínák promoválását” egy USR-törvénytervezet, írja a Mediafax hírügynökség. Az USR a szenátusba nyújtotta be a tervezetet, amely feloszlatná a “kommunista karakterű” szervezeteket.


A “Kommunista karakterű szervezetek, szimbólumok és cselekedetek betiltásáról szóló törvénytervezet” (Propunerea legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter communist) című dokumentum első cikkelye szerint a betiltásra azért van szükség, hogy megelőzzék a “kommunista diktatórikus rezsim visszaállítását”, valamint “a társadalmi osztálykülönbségek miatti gyűlöletre, diszkriminációra és erőszakra buzdítást”.

A tervezet 3-10 éves börtönbüntetést szabna ki “kommunista karakterű szervezet” kezdeményezéséért vagy megalapításáért, egy ilyen szervezethez való csatlakozásért, vagy egy ilyen szervezet bármilyen formájú támogatásáért.

Azok a személyek, akik ezeket a tetteket elkövetik, de utána a hatóságoknál a szervezetüket feljelentik, teljes vagy részleges mentességet kapnának a büntetés alól – írja a Mediafax a tervezet ismertetésében.

Kommunista szimbólumok készítéséért, eladásáért, terjesztéséért, birtoklásáért 3 hónaptól 3 évig terjedő büntetést szabnának ki; ugyanilyen büntetést kapnának a kommunista szimbólumokat nyilvánosan használó személyek is.

“Kommunista anyagok”, szövegek bármilyen közegben történő terjesztéséért, nyilvánosságra hozásáért egytől öt évig terjedő börtönbüntetést javasol a tervezet; kivételt képeznek ez alól azok az esetek, amikor a művészet, tudomány, kutatás, oktatás vagy közérdekű közvita érdekében történik mindez.

Az USR hat hónaptól három évig terjedő börtönnel sújtaná azokat a személyeket, akik a kommunizmus bűneit vagy azok következményeit egyértelműen tagadják, vitatják, egyetértenek velük, igazolni próbálják azokat vagy jelentőségüket kisebbíteni akarják a nyilvánosság előtt, bármilyen közvetítő közegen keresztül – írja a Mediafax.

A törvénytervezet életbe lépése esetén az összes “kommunista karakterű” szervezet harminc napon belül feloszlatásra kerül.

Az USR “kommunista karakterű szervezeten” olyan, 3 vagy több személyből álló csoportot ért, amely időleges vagy permanens módon fejti ki tevékenységét a kommunista gondolatok, koncepciók vagy doktrínák promoválása céljából, mint amilyen a társadalmi osztálykülönbségek motiválta gyűlölet és erőszak, a társadalmi megsemmisítés politikája. Ebbe a kategóriába tartozhatnak jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező szervezetek, pártok, mozgalmak, egyesületek és alapítványok, a 1990/31. számú törvény által szabályozott társulások. Kommunista szimbólumok alatt zászlókat, emblémákat, kitűzőket, egyenruhákat, jelszavakat, köszöntéseket vagy más jelzéseket értenek, amelyek "a kommunista gondolatokat, koncepciókat vagy doktrínákat promoválják".

A kezdeményezők szerint “a román nép számára a kommunizmus kínzást és üldöztetést jelentett”.

“Ez a bűnös rezsim átvette a totális ellenőrzést az ország gazdasági, társadalmi, politikai, kulturális élete fölött, és inkompatibilis volt a jogállam demokratikus elveivel. A román nép számára a kommunizmus több ezer áldozatot, kínzást, az etnikai, vallási, kulturális vagy szexuális kisebbségek üldöztetését, a diák- és munkás-, valamint az ellenzéki mozgalmak stb. elfojtását jelentette. Az ebben az időszakban elkövetett illegalitások összehasonlíthatóak a fasiszta és legionárius rezsimek által elkövetettekkel, és emiatt szükség van a kommunista doktrínák és ideológiák propagálásának és a kommunista típusú szervezetek létrehozásának betiltására, ugyanúgy, ahogyan a fasiszta, legionárius, rasszista és xenofób szervezetek betiltására is. Bár az Alkotmány és az érvényben lévő törvények elismerik és garantálják a demokratikus jogokat és szabadságokat, a román társadalomnak szüksége van egy emelt szintű védelemre az esetleges kommunista típusú visszaélések ellen, és többszörös garanciára, hogy a kommunista totalitárius rezsim újraéledését megakadályozzák. Ahhoz, hogy minden ilyen lehetőséget kizárjunk, és a román állampolgárok akaratát teljesítsük, javasoljuk jelen törvény elfogadását” - írja az USR a törvénytervezet indoklásában. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS