2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közzétették Ferenc pápa romániai látogatásának programját

2019. március 25. 16:55, utolsó frissítés: 17:19

Ferenc pápa romániai látogatása május 31. és június 2. között fog zajlani Bukarestben, Csíksomlyón, Iași-ban és Balázsfalván - közölte az Államelnöki Hivatal az AGERPRES hírügynökséggel.

A közlemény szerint Ferenc pápa május 31-én érkezik Bukarestbe, június 1-jén Csíksomlyón és Iași-ban tartózkodik, végül június 2-án Balázsfalvára látogat.

Klaus Johannis államfő május 31-én 11.30 perckor fogadja a pápát a Henri Coandă nemzetközi reptéren Bukarestben, majd hivatalos fogadás következik déltől a Cotroceni-palotában. A két államfő négyszemközti beszélgetését a hatóságokkal, civil társadalom vezetőivel és a diplomáciai testületek képviselőivel való találkozás követi. Az államfő köszöntőt mond, míg a pápa beszédet tart a jelenlévőknek.

Szintén május 31-én Ferenc pápa privát találkozón vesz részt Daniel ortodox pátriárkával, a patriarchátus palotájában. Folytatásként a Szentatya találkozik a Szent Szinódus tagjaival.

Ferenc pápa a Nemzet Megváltásának Katedrálisba is ellátogat, ahol köszöntések és egyházi énekek fognak elhangzani, ezt követően a pápa elmondja a Miatyánkot. A látogatás után a pápa misén vesz részt a bukaresti katolikus Szent József katedrálisban, ahol prédikálni is fog.

A RomKat.ro portál szerint június 1-én Ferenc pápa fél 10-kor Bákóba indul, ahonnan 10 óra 10 perckor száll fel helikoptere Csíkszereda irányába. Itt az FK Csíkszereda stadionjában landol, ahonnan a csíksomlyói kegyhelyre szállítják, ahol felmegy a szentmise színhelyére, Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyeregbe. A szentmisén Ferenc pápa prédikációt mond. Csíkszeredából helikopteren indul Iași-ba. A iași-i reptérről a római katolikus székesegyházat látogatja meg. A iași-i kultúrpalota előtti téren találkozik a fiatalokkal és a családokkal, ahol beszédet mond.

Iași-ból Ferenc pápa este 7-kor tér vissza Bukarestbe, másnap reggel 9-kor az Otopeni repülőtérről a szebeni nemzetközi repülőtérre viszik, helikopteren szállítják Balázsfalvára, ahová 9.40-kor érkezik meg. Balázsfalván keleti rítusú szentmise lesz, ennek keretében a tervek szerint boldoggá avatja a hét görög katolikus vértanú püspököt. A szentmise színhelye a balázsfalvi “Szabadság mezeje” (Câmpia Libertății) lesz. Ugyancsak itt mondja el a szentmise után a Regina Coeli imádságot. A szentmise után 13:20-tól ebéd, ezután a balázsfalvi roma közösség tagjaival találkozik.

A szentatya és kísérete autón megy a városi stadionba, innen helikopteren a szebeni repülőtérre. A reptéren ünnepélyesen búcsút vesz, majd visszaindul Rómába, ahova a tervek szerint du. fél 6-kor érkezik meg. (agerpres/romkat.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS