2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újboli megfontolás után elvetette a szenátus a közigazgatási törvénykönyvet

2019. március 25. 21:36, utolsó frissítés: 21:37

Újbóli megfontolás után hétfőn elutasította a szenátus plénuma a közigazgatási törvénykönyvet, amely szerint biztosítani lehet a kisebbségek anyanyelvhasználatát azokon a településeken is, ahol ezek számaránya nem éri el a húsz százalékot.


A jogszabályt 2018 novemberében minősítette teljes egészében alkotmányellenesnek az alkotmánybíróság.

Korábban a képviselőház és a szenátus különbizottságai együttes ülésen fogalmaztak meg negatív véleményt a közigazgatási kódexről, ezt az álláspontot egyhangúlag (91 szavazattal) jóváhagyta a felsőház plénuma.

Az alkotmánybíróság 2018. november 6-án teljes egészében alkotmányellenesnek minősítette a közigazgatási törvénykönyvet.

Az alkotmánybíróság akkori közleménye szerint a testület egyöntetű szavazattal adott helyt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint Klaus Johannis államfő által emelt alkotmányossági kifogásnak. "Az alkotmánybíróság egyrészt megállapítja, hogy a törvényt anélkül fogadták el, hogy egyeztettek volna a Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal (CES), másrészt a törvény elfogadásának folyamatában sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve" - írta az alkotmánybíróság tavaly novemberi közleményében.

A törvénykönyv ellen Klaus Johannis államfő 2018. július 31-én emelt alkotmányossági kifogást. Az elnök indoklása szerint alkotmányellenes az a mód, ahogyan a törvénykönyvet a parlament elfogadta, mert a képviselőház olyan fontos változtatásokat eszközölt, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátusnak nem volt alkalma megvitatni. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy nincs rendezve a fölé- és alárendeltség a miniszterelnök és a miniszterek között.

Az államfő szerint ellentmond az alkotmánynak az az előírás, amely szerint biztosítani lehet a kisebbségek anyanyelvhasználatát azokon a településeken is, ahol ezek számaránya nem éri el a húsz százalékot.

A PNL és USR óvása szerint ellentmond az állampolgárok közötti egyenlőség elvének az a cikkely, amely speciális nyugdíjakat biztosít a helyi választottaknak. Mindezek mellett a törvénykönyv lehetőséget teremtene arra, hogy a most magas rangú köztisztviselők által betöltött fontos tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki embereket, ami ellentmond a közigazgatás politikamentesítésére tett európai uniós vállalásnak - érveltek az óvás megfogalmazói.

A törvénykönyvet a képviselőház is újbóli megfontolásnak fogja alávetni. (agerpres)

Címoldali fotó forrása: CEMO

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS