2021. június 13. vasárnapAntal, Anett
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dăncilă továbbra is Jeruzsálembe költöztetné Románia Izraeli Nagykövetségét

2019. március 27. 09:21, utolsó frissítés: 09:59

Fenntartja álláspontját Románia Izraeli Nagykövetségének Jeruzsálembe való költöztetéséről, jelentette ki kedd este Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki szerint ez a lépés nem az Európai Unió ellen irányul.


„Úgy gondolom, helyesen cselekedtem, Romániának saját álláspontot kell kialakítania ahhoz, hogy tiszteljék. Saját álláspontra helyezkedni nem azt jelenti, hogy mások ellen vagy, csak annyit jelent, hogy van benned erő kitartani saját elveid mellett és azon vélemény mellett, ami meggyőződésed szerint a legjobb Románia számára. Én azt hiszem, hogy ez fontos Romániának, nagyon fontos, hogy közelebb kerüljön az Amerikai Egyesült Államokhoz, Izraelhez. Ez nem azt jelenti, hogy az Európai Unió ellen fordul az álláspontunk, mert a kettő kiegészíti egymást, nem zárja ki egymást. Az államelnök kijelentéseivel kapcsolatban: sajnálom, hogy az elnök úr ilyen kijelentésekkel áll a nyilvánosság elé, amelyek rontják Románia imázsát. Nem ez az első eset, és azt hiszem, hogy Románia elnökeként inkább pozitív hozzáállást kéne tanúsítania, és amikor úgy érzi, hogy ellenvetése van, nem kéne nyilvánosan reagálnia, főleg nem sértegetnie, mert ezzel nem old meg semmit” - mondta Viorica Dăncilă a România TV-nek adott kedd esti telefonos nyilatkozatban.

„A nagykövetség elköltöztetésével kapcsolatban fenntartom a véleményemet. Azt hiszem, ezt a dolgot fel kell vállalnunk, minden államnak joga van megválasztania a fővárosát. Azt hiszem, ahogyan Liviu Dragnea elnök is mondta, Románia államelnökének a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban kell napirendre tűznie ezt a kérdést, és ott kifejtenie álláspontját. (...) Az a tény, hogy annyi ideje nem nevezett ki egy izraeli nagykövetet, arra utal, hogy valójában az államfőnek nem érdeke a jó viszony kialakítása ebben az irányban, ezen a Washington - Tel-Aviv tengelyen” - fogalmazott a miniszterelnök. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS