2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elutasította a kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatokat

2019. március 28. 16:15, utolsó frissítés: 16:19

Elutasításra javasolta a kormány azt a két törvénytervezetet, amelyek a különböző és azonos nemű párok számára is lehetővé tették volna, hogy közjegyző, illetve anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal jegyezzék be hivatalosan élettársi kapcsolatukat - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.


A kormány negatív véleményezésében azt állítja, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatokról nincs kötelező uniós szabályozás és ilyenként „irreleváns”, hogy az unió 28 tagállama közül 22 létezik erre vonatkozó jogszabály és 13 uniós ország az azonos nemű párok házasságkötését is lehetővé teszi.

A kabinet szerint a román törvényhozás világossá tette már Románia hozzáállását a „családi kapcsolatok” kérdéséhez, amikor olyan polgári törvénykövet (ptk.) fogadott el, amely a különböző nemű párok közötti házasságot tekinti az egyedüli hivatalosan is elismert együttélési formának.

A kormány szerint a két törvénykezdeményezést már csak azért sem lehet támogatni, mert nem pontosítják azoknak a többletkiadásoknak a forrásait, amelyeket elfogadásuk jelentene - egyebek mellett az özvegyi nyugdíj kiterjesztése miatt - a társadalombiztosítási rendszer számára.

Március elején a parlament szenátusában a PSD-s többség elutasította az élettársi kapcsolatok hivatalossá tételéről szóló törvényjavaslatokat. Ezek egyikét ellenzéki törvényhozók egy csoportja, a másikat pedig a kisebbik, liberális kormánypárt, az ALDE egyik képviselője és egy független képviselő terjesztette a parlament elé. A törvényjavaslatokról a képviselőház hozza meg a végső döntést.

Az élettársi szerződés témája egy meghiúsult alkotmánymódosítási kezdeményezés kapcsán került előtérbe. Tavaly októberben a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról tartottak népszavazást, amely az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult. A melegházasság legalizálásának alkotmányos ellehetetlenítését célzó polgári kezdeményezés a ptk. előírásait emelte volna az alaptörvénybe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS