2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: népszavazáson dönthetnek a románok, hagyják-e az állampolitika szintjére emelni a korrupciót

2019. március 28. 18:01, utolsó frissítés: 20:15

Népszavazás kiírását jelentette be május 26-ára csütörtökön Klaus Johannis államfő arra hivatkozva, hogy a népnek joga van eldönteni: hagyja-e az állampolitika szintjére emelni a korrupciót.

Johannis nem pontosította, hogy milyen kérdésre vár választ a választóktól. Az elnök a bejelentésekor élesen bírálta a PSD-t, amiért sürgősségi rendeletekkel, és szerinte korrupt politikusai személyes érdekét követve, az alkotmányossági kontrollt megkerülve módosítja a büntetőjogot. Szerinte a parlament napirendjén szereplő büntető törvénykönyv esetében semmi sem indokolja a kormány beavatkozását. Úgy értékelte: a kormány visszaél a sürgősségi rendeletekkel, és ennek a gyakorlatnak véget kell vetni.

"Ez így nem mehet tovább. A PSD folytatja az ostromot az igazságszolgáltatás ellen" - jelentette ki az államfő. Johannis szerint a népszavazás védheti meg a PSD "állandósult támadásaitól" az igazságszolgáltatást. Az elnök szerint a választók csak így tehetik nyilvánvalóvá, hogy a PSD visszaélt bizalmukkal, mert nem arra hatalmazták fel, hogy saját érdekében hozzon törvényeket.

Johannis felszólította a kormánypártot, hogy ne próbálja újabb sürgősségi rendelettel akadályozni a népszavazás megszervezését. Az elnök ezzel azokra a médiaértesülésekre utalt, amelyek szerint a kormány sürgősségi rendeletet hozna arról, hogy május 26-án külön szavazóhelyiségeket rendezzenek be a népszavazás, illetve az EP-választások számára, csökkentve az esélyét annak, hogy a referendum elérje a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Johannis 2017 februárjában kezdeményezett referendumot a korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményéről, amikor több napon keresztül százezrek tüntettek országszerte a kormány ellen, amiért az sürgősségi rendelettel enyhített a büntetőjog korrupcióellenes szigorán. A rendeletet a tüntetők a korrupt politikusoknak szánt mentőövként értékelték.

A közfelháborodás nyomására az akkor tisztségben lévő Grindeanu-kormány néhány napon belül visszavonta a rendeletet, ezért Johannis is meggondolta magát, hogy a népszavazást - amelyhez akkor megszerezte a parlament egyébként csak konzultatív jellegű hozzájárulását - a kormányoldallal folytatott politikai csatározása egy kiélezettebb pillanatában "vethesse be".

Dragnea: Johannis ismét bebizonyította, hogy az államelnök alárendeltségébe tartozó intézményeknek tartja az igazságszolgáltatás intézményeit

Klaus Johannis ismét bebizonyította azon a találkozón, amelyet az igazságügyi referendum kapcsán tartott a civil szervezetek képviselőivel, hogy az államelnök alárendeltségébe tartozó intézményeknek tartja az igazságszolgáltatás intézményeit - jelentette ki csütörtök délután Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Hozzátette, információi szerint a találkozón az államfő azt mondta: az igazságügyi jogszabályokat úgy alkották meg, hogy azok "megszabadítsák Dragneát a börtöntől."

"Szerencsére a jelenlévők zöme elutasította ezt a látásmódot" - tette hozzá a PSD-elnök.

Ludovic Orban: A referendum bejelentése megnyitja az utat a nép szuverenitásának kinyilvánítása előtt

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint Klaus Johannis döntése megnyitja az utat a nép szuverenitásának kinyilvánítása előtt - derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

Ludovic Orban felhívást intézett a lakossághoz, hogy támogassa az elnök által kezdeményezett népszavazást, ugyanakkor ígéretet tett, hogy a PNL aktívan részt fog venni a referendum érdekében folytatott kampányban.

Kifejtette, a népszavazás során az állampolgárok kinyilváníthatják, hogy legitimnek tartják-e azt a módot, ahogyan a PSD-ALDE koalíció kormányoz. Ez az egyetlen mód, hogy a nép véget vessen "ennek a mérgező politikai erőnek, amely kétségbe vonja Románia Európa-párti irányultságát."

Dan Barna: Az igazságügyi referendum megszervezése egy szükséges és kötelező lépés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint az igazságügyi referendum megszervezése egy olyan "szükséges és kötelező lépés, amelyre Romániának szüksége van a lábadozáshoz és gyógyuláshoz".

"Ez egy jó hír, amelyet egész Románia várt. (...) Május 26-án az ország elkezd a jobbulás útjára lépni, mert büntetőügyesek és tolvajlás nélküli Romániára van szükségünk. Az európai parlamenti választásokért és egy független igazságszolgáltatásért fogunk urnák elé járulni. A jogállam igazságszolgáltatásáért, és nem a Liviu Dragnea igazságszolgáltatásáért. Mindannyian meggyőzünk még három embert, hogy menjen szavazni. Így gyorsabb lesz a gyógyulás" - írta az USR elnöke a Facebookra. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS