2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Medvecsempészet ügyben vizsgálódik a Hargita megyei rendőrség

2019. március 29. 18:36, utolsó frissítés: 18:36

Vizsgálatot indított a Hargita megyei rendőrség, miután olyan hírek jelentek meg a román médiában, hogy a Székelyföldön elterjedt az orvvadászat és a medvecsempészet, medvebocsokat például interneten keresztül is árulnak.

A vizsgálatot azt követően indították meg, hogy egy férfi medvetámadás következtében meghalt Kőrispatakon.

A Pro TV kereskedelmi televízió egy riportot készített, amely felhívta a figyelmet arra, hogy medvecsempészek és orvvadászok akár medvebocsokat is megpróbálnak elfogni, hogy pénzért eladják őket. A tévécsatorna a kőrispataki esetet is összefüggésbe hozta a medvecsempészettel és felvetette annak lehetőségét, hogy az életét vesztett férfi az anyamedve két bocsát akarta elvenni. A rendőrség még vizsgálja a haláleset körülményeit.

A csatorna megkeresett egy Csíkszeredában letelepedett olasz férfit, aki állítólag két medvebocsot árult az interneten. A férfi úgy nyilatkozott, hogy egy példány 500-600 euróba kerül. A férfi azt állította, hogy csak egy bocsa volt, de azt is a balánbányai Medve-visszavadító Központba küldte ingyen.

A rendőrség előzetes vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, bűncselekmény történt-e. Balla Izabella, a Hargita megyei környezetvédelmi őrség vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, bűncselekménynek számít a védett vadállatok befogása vagy elejtése. A törvény szerint a medvék is védett állatnak számítanak Romániában.

Tavaly év elejétől idén február végéig a Hargita megyei rendőrségen 10 orvvadászati ügyben állapították meg bűncselekmény elkövetését.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS