2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Utcai akcióval indult az európai lakhatási aktivisták kolozsvári találkozója

2019. március 29. 20:11, utolsó frissítés: 21:16

Az európai lakhatási problémák jogi-politikai megoldásának javaslatait népszerűsítették pénteken romániai és európai lakhatási érdekvédelmi csoportok Kolozsvár központjának utcáin. A Deák Ferenc (Eroilor) úton pedig a kolozsvári önkormányzat közlakásprogramjának finanszírozási hiányát kritizálták a résztvevők és követelték az erőszakos és elhelyezés nélküli kilakoltatások megszüntetését.


A jelenlévők románul, magyarul, franciául, angolul, görögül és portugálul olvasták fel üzeneteiket, hangsúlyozva ezzel azt is, hogy a lakhatási problémák nem sajátosan Kolozsvárra vagy Bukarestre jellemzők, hanem Európa minden nagyobb városában előforduló és visszatérő jelenségről van szó. Azt is elmondták, hogy a lakhatási problémákra egy átfogó, rendszerszintű problémaként kell tekinteni, amelynek olyan lokális megnyilvánulásai vannak, amelyek egyenes következményei az országos és helyi, városi politikai döntéseknek. Kiemelték még azt is, hogy az albérletek, lakásárak folyamatos emelkedését olyan politikák idézik elő, amelyek egész városrészek teljes átalakulásához vezetnek, azaz, a szabályozatlan ingatlanpiac és a szakszerűtlen városrendezési eljárások következményeképp ezek az átalakulások az alacsonyabb jövedelműeket rendszeresen kiszorítja a városból vagy arra kényszeríti őket, hogy annak peremére költözzenek.

Elmondták azt is, hogy mindez alapvetően azért fordulhat elő, mivel a lakásokhoz való hozzáférés napjainkban szinte teljes mértékben csak a lakáspiacon keresztül történik, és mivel a lakások nagy többségét a beruházók alapvetően eladás-bérlés céljából építik. A lakások tőkefelhalmozásra alkalmas árujellege pedig teljesen háttérbe szorította azok és a várostervezés eredeti, szociális funkcióit – tették hozzá.

Az akción a romániai Lakhatásért Blokk (Blocul pentru Locuire) és a nemzetközi a Lakhatáshoz és a Városhoz való Jogért Európai Akciószövetség (European Action Coalition For The Right To Housing And The City) görögországi, franciaországi, írországi, portugáliai, szerbiai és magyarországi küldöttjei vettek részt. Ezt követően a csoportok a Tranzit Házban folytatták a találkozót, ahol ismertették egymásnak saját tevékenységeiket és a jogérvényesítés stratégiáiról beszélgettek. Minderre annak a két napos európai találkozónak a keretében került sor, amelyet március 29. és 30. között Kolozsvárra szervezett a Lakhatásért Blokk.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS