2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az előkészítő osztályt „átkeresztelnék” és a mostani nyolcadik átkerülne a középiskolába

2019. április 01. 09:59, utolsó frissítés: 11:03

A tanügy rendszer megreformálását harangozta be Ecaterina Andronescu oktatási miniszter egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint az első dolog, amit megváltoztatnának, hogy a "nulladik", azaz előkészítő osztályokat átkeresztelnék, és az számítana ezentúl az első osztálynak. Szerinte ugyanis nem helyénvaló, hogy valaki "nulladik osztályos" legyen, mert nulladik osztály nincs is.

Andronescu elmondása szerint a diákoknak a harmadik osztály végén kötelező módon le kell tenniük majd egy képességvizsgát, amely feljogosítja őket, hogy továbbmenjenek a negyedik osztályba. A képességvizsgára a hatodik osztály végén is sor kerülne, valamint a tervek szerint ezentúl a mostani nyolcadik osztály átkerülne a középiskolába, mivel az az új rendszerben már kilencediknek számítana. Értelemszerűen a diákoknak a nyolcadik osztály végén is le kell tenniük egy képességvizsgát.

Az oktatási miniszter szerint azon diákoknak, akik nem mennek át a nyolcadikos képességvizsgán, nem feltétlenül kell évet ismételniük, hanem egy „kiegészítő évet” kell majd elvégezniük. Andronescu szerint a „kiegészítő év” nem feltétlenül jelenti azt, hogy a diákok évet ismételnek, csupán nem engedhetik, hogy tovább tanuljanak azok, akik a képességvizsgákon nem bizonyították az alkalmasságukat a továbbtanuláshoz.

Az oktatási miniszter azt is bejelentette, hogy ezentúl az 1-3 számít majd klasszikus elemi iskolának, a negyedikes diákokat (ők az újraszámozás szerint a mostani harmadikosok) már egyaránt fogják tanítók és tanárok is tanítani. (edupedu.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS