2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A WWF Románia egy lehetséges medvebocs-kereskedő hálózatról beszél a kőrispataki eset kapcsán

2019. április 01. 15:38, utolsó frissítés: 15:39

A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezete is megszólalt a kőrispataki medvetámadás ügyében. A WWF Románia szerint mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a tragédia azért következett be, mert az állatot - amely a helybéli vadászok elmondása szerint korábban nem viselkedett agresszíven - provokálták, ezért annak likvidálása nem volna helyénvaló.

A WWF Románia szerint fontos tudatni a közvéleménnyel, hogy a medve nem háziállat és amennyibe ingerlik, ösztönből támad. Ezért lenne jó elkerülni a Hargita megyei tragédiához hasonló eseteket.

Mihai Drăgan a környezetvédelmi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint jelenleg nincs szükség beavatkozásra, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy az állatot provokálták és az egyébként nem jelent veszélyt a közösségre.

A WWF Románia a sajnálatos eset kapcsán egy lehetséges medvebocs-kereskedő hálózatról számolt be. Ennek kapcsán két hipotézist vázoltak fel: a bocsokkal vagy azért kereskednek, hogy felneveljék őket és később levadásszák vagy azért, hogy a határon átvíve a vadállatok fekete piacára kerülhessenek. A természetvédő szervezet ezért felszólította a romániai illetékes hatóságokat, hogy erőteljesebben és proaktívabban járjanak el ezen gyakorlatok megelőzésében.

A WWF Románia felhívta a figyelmet egy Facebookon található videóra, amelyen az látszik, ahogyan egy medvebocs futkorászik egy csíkszeredai bowling klubban. A felvételt a 300 Bowling Club tette közzé Facebook-oldalán március 25-én.A bejegyzés alatti hozzászólásban a bowling klub annyit közölt, hogy a medvebocsot “csak behozták megmutatni, hogy milyen helyes. Utána elvitték a medvemenhelyre.” Az eset kapcsán a klubot megkerestük telefonon, de ez ideáig nem tudtuk elérni. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS