2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Források: Johannis a pártokkal is konzultálni fog a tervezett referendumról

2019. április 02. 15:01, utolsó frissítés: 15:07

Politikai források szerint Klaus Johannis államfő jövő héten a parlamenti pártokkal folytat konzultációt a május 26-án, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartandó népszavazásról.


Az említett források szerint az államfő ezen a héten levélben fordul a parlamenthez, amelyben egy új konzultációt kezdeményez a népszavazás témakörének kiterjesztésére.

Klaus Johannis hétfőn jelentette be ebbéli szándékát és nyilatkozatában rámutatott: azért, hogy az európai parlamenti választások napjára tervezett referendum „hatékonyabb és erősebb” legyen, kezdeményezni fogja témakörének bővítését. Hozzátette: a PSD-kormányzás egyik „óriási problémáját” a sürgősségi kormányrendeletek képezik, amelyeket - bár rendszerint érzékeny területeket érintenek - átláthatatlan módon, az érintettekkel való előzetes egyeztetések és magyarázatok nélkül adnak ki, és ezt „nem lehet tovább tolerálni".

Az államfő ugyanakkor felszólította a kormányt, hogy 'ne adjon ki sürgősségi rendeleteket az igazságszolgáltatás és a büntetőpolitika területén addig, amíg az emberek nem nyilvánítanak véleményt, amíg nem ismerjük a románok szuverén akaratát'. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS