2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A képviselőház elutasította a közigazgatási törvénykönyvet

2019. április 03. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

A képviselőház egyöntetűen elutasította szerdán a közigazgatási törvénykönyvet, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a jogszabályt.


A helyi választott tisztségviselőknek különnyugdíjat biztosító közigazgatási törvénykönyvet 2018 júliusában fogadta el a parlament, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti frakciói, valamint Klaus Iohannis államfő alkotmányossági kifogást emeltek a jogszabály ellen. Beadványuknak helyt adott az alkotmánybíróság, és 2018 novemberében alkotmányellenesnek nyilvánította a törvénykönyvet.

Marcel Ciolacu PSD-s képviselő, a tervezetet kidolgozó különleges bizottság vezetője szerdán azt mondta, sajnálja az általa és kollégái által befektetett munkát.

"Az alkotmánybíróság nem tárgyalta érdemben a jogszabályt, hanem elutasította, mert a szenátus nem láttamoztatta a Gazdasági-Társadalmi Tanáccsal (CES)' - magyarázta Ciolacu.

Victor Paul Dobre liberális képviselő emlékeztetett: a PNL egy sor alkotmányellenes előírásra hívta fel a figyelmet a parlamenti vita során.

Emil Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviseletében úgy vélekedett: nem lehet 'sebtében' közigazgatási reformot bevezetni. Úgy fogalmazott: a törvénykönyv nem szegheti meg az alkotmány előírásait, nem vezethet be kétnyelvűséget és nem csökkentheti a prefektus hatáskörét. A képviselő arra intette a kormányt, hogy ne próbáljon sürgősségi kormányrendelettel újabb közigazgatási törvénykönyvet előterjeszteni csak azért, hogy különnyugdíjakkal motiválja a polgármestereket.

Válaszában Florin Iordache PSD-képviselő leszögezte: 'a polgármestereknek jár a különleges nyugdíj'.

Cristian Seidler USR-képviselő szerint a polgármesterek különnyugdíja alkotmányellenes, és arra hívta fel Iordache figyelmét, hogy az USR, amikor kormányra jut, a képviselők speciális nyugdíját is eltörli.

Korodi Attila RMDSZ-képviselő szerint a közigazgatási törvénykönyvre sürgősen szüksége van az országnak, egy új jogszabály tárgyalását már a jövő héten meg kell kezdeni.

Ez ügyben a képviselőház volt a döntő ház. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS