2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Guy Verhofstadt kizárná az ALDE-t a liberálisok frakciójából

2019. április 04. 11:15, utolsó frissítés: 11:17

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport elnöke kizárná a pártcsaládból a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pártot.


Verhofstadt egy nyílt levélben beszélt arról, hogy az európai pártcsalád többé nem szeretné tagjai között tudni a román ALDE képviselőit, mivel a párt nem tartja tiszteletben az olyan európai értékeket, mint amilyen az igazságszolgáltatás függetlensége. Verhofstadt szerint Tăriceanu pártja nem tartotta be az európai politikai szövetségeseinek tett ígéreteit, a találkozók alkalmával tett fogadalmak ellenére sem liberalizálódtak az elmúlt fél évben, és szerinte Tăriceanuék egyáltalán nem vallják magukénak azokat az európai liberális elveket, mint amilyen a civil szervezetek támogatása és a független igazságszolgáltatás biztosítása. Éppen ezért az ALDE-t ki kell zárni az európai liberális pártcsalád a soraiból.

Tăriceanu pártjának jelenleg három képviselője van az Európai Parlamentben és a választási előrejelzések szerint 8-10 százalékos támogatottságra számíthatnak a májusi EP-választásokon. Az ALDE EP-jelöltlistáját egyébként Norica Nicolai EP-képviselő vezeti, a második helyen Daniel Barbu, az Állandó Választási Hatóság volt elnöke áll, míg a harmadik helyen Renate Weber EP-képviselő szerepel. (cursdeguvernare.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS