2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elrendelték a legfőbb ügyész újbóli átvilágítását

2019. április 04. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Elrendelte a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) Augustin Lazăr legfőbb ügyész újbóli átvilágítását.

A testület közleménye szerint a legfőbb ügyésszel kapcsolatban az elmúlt napokban megjelent információk indokolják, hogy ismét megvizsgálják, együttműködött-e a Szekuritával vagy sem.

A tanács ugyanakkor tájékoztat, hogy Mădălin Hodor történésznek, a tanács egyik kutatójának Augustin Lazărt érintő véleménye nem tükrözi a CNSAS álláspontját, és Hodor nincs felhatalmazva a testület képviseletére.

A CNSAS azt követően hozta meg ezt a döntést, hogy a Luju.ro portálon megjelent egy cikk, miszerint Augustin Lazăr a politikai rendőrség tagja volt a kommunista rendszerben.

Augustin Lazărt azzal is megvádolták a médiában, hogy a nyolcvanas években visszautasította Iulius Filip, egy kommunistaellenes disszidens feltételes szabadlábra helyezését abban az időben, amikor a nagyenyedi börtön ilyen kérelmeket véleményező bizottságának elnöke volt.

A legfőbb ügyész április 2-án cáfolta a médiában megjelent információkat, és feltette a legfőbb ügyészség Facebook-oldalára a CNSAS által kiállított dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy nem léteznek olyan iratok, melyek arra utalnának, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval, vagy annak tagja lett volna.

Mădălin Hodor, a CNSAS kutatója Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy hamis az állítás, miszerint Augustin Lazăr kínvallató tiszt volt, az ugyanis egy másik, hasonló nevet viselő személyre vonatkozik. A történész szerint Lazăr Gheorghe alezredesről van szó, aki a nagyenyedi börtön irodavezetőjeként követte el az atrocitásokat a politikai foglyok, többek között Iulius Filip ellen.„Erről a Lazărról beszélt Filip úr, nem Augustin Lazărról. (...) Augustin Lazăr a véleményező bizottság elnöke volt, nem lehetett akkor kínvallató tiszt. Aki Iulius Filipet megkínozta, az Lazăr Gheorghe alezredes volt” - írta Hodor. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS