2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: Jobb lenne, ha Timmermans Hollandiában kampányolna, nem itt

2019. április 05. 18:12, utolsó frissítés: 18:12

A román kormány tiszteletben tartja a jogállamot - nyilatkozta pénteken Liviu Dragnea, hozzátéve, "jó lenne", ha az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, Frans Timmermans a hollandiai választási kampánnyal foglalkozna, nem a romániaival.

Azt kérdezték pénteken az újságírók a Szociáldemokrata Párt (PSD) Călăraşi-on tartózkodó elnökétől, hogyan kommentálja Timmermans nyilatkozatát, amelyben az Európai Szocialisták Pártjából (PES) való kizárással fenyegette meg a PSD-t, amennyiben a román kormány nem tartja tiszteletben a jogállam elveit.

"A kormány tiszteletben tartja a jogállamot. Jó lenne, ha Timmermans inkább az általa képviselt párt hollandiai támogatottságával foglalkozna. Jobb lenne, ha Hollandiában kampányolna, nem itt" - válaszolt Dragnea.

A téma kapcsán kifejtette, az európai vezetők kampányban vannak, és egyfajta "választási labdának" tekintik Romániát, amelyet egyik pályáról a másikra küldenek, hogy aztán szurkolóik tapsoljanak.

"Az európai hivatalosságok kérik, hogy a politikum ne avatkozzon be az igazságszolgáltatásba, s közben követelik egy bűnvádi nyomozás leállítását. Ki állítsa le a nyomozást? Valaki a kormányból vagy a parlamentből? Másrészt úgy alkudoznak az európai főügyészi tisztségről, mint a piacon. Ezt a példát kellene nekünk követnünk?" - fogalmazott.

Dragnea szerint a kormány semmivel sem akadályozza a korrupció elleni küzdelmet, nem hozott olyan intézkedéseket, amelyek ezt eredményezték volna, sőt: a kormány és a parlament is "elfogadott mindent, amit el kellett fogadnia" ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő körülményeket a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó ügyészek munkájához.

A jövendőbeli európai főügyész kapcsán a PSD-elnök kifejtette, bárkit is jelölnek ki végül a feladatra, legitimitási problémái lesznek, mivel "nem jogászokból, ügyészekből, bírákból álló bizottság által végzett komoly, hosszú kiértékelés" nyomán, hanem politikai alku eredményeként nevezik ki a tisztségbe. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS