2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis szerint nem maradhatnak büntetlenül a '89-es forradalom bűntettei

2019. április 08. 18:31, utolsó frissítés: 18:31

Klaus Johannis államfő üdvözölte, hogy lezárult a nyomozás az 1989-es forradalom ügyében és elkezdődik a per, amely szerinte fontos lépést jelent az igazság kiderítésére.

"Nem maradhatnak büntetés nélkül az 1989-es forradalalom bűntettei!" - idézi Johanist az Államelnöki Hivatal közleménye.

"Eme történelmi ügy megoldása rendkívül fontos, mivel egy valós demokrácia az igazság és az igazságosság szilárd alapjain nyugszik" - mutat rá az elnök.

Az Államelnöki Hivatal emlékeztet, Klaus Johannis államfő több ízben kijelentette, hogy ki kell deríteni az igazságot az 1989-es decemberi történések kapcsán, és a román igazságszolgáltatásnak világos, megalapozott és törvényes döntést kell hoznia az üggyel kapcsolatban, pótolva az elmaradását.

"A román társadalomban a múlt megismerésének és elfogadásának alapkövetelménye az 1989-es forradalom idején elkövetett emberiesség elleni bűntettek megbüntetése" - fejti ki Johannis.

Rámutat, szükséges lépés volt a nyomozás lezárása és a per elindítása, hiszen idén decemberben immár 30. évfordulója lesz az 1989-es forradalomnak.

A mai generációkkal meg kell ismertetni az igazságot, hangsúlyozza az államfő.

"A fiataloknak meg kell tudniuk, hogy a kommunista rendszer szisztematikusan korlátozta az emberi jogokat és szabadságokat, és sok rosszat tett. 1989 decemberében a kommunista rendszer úgy bukott meg, ahogyan hatalomra került: bűncselekmények és visszaélések nyomán. A múltnak intő jelként kell állnia a mai fiatalok előtt" - mutat rá az államelnök, hozzáfűzve, hogy az igazságzsolgáltatásnak döntő szerepe van ebben.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész hétfőn bejelentette, hogy megkezdődik a per az 1989-es forradalom ügyében, miután a nyomozati anyagot az általa vezetett intézmény katonai ügyészi részlege elküldte a bírói testületnek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS