2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fegyelmi bizottság előtt vizsgálják a MOGYTTE magyar oktatóit

2019. április 09. 10:50, utolsó frissítés: 10:51

Fegyelmi bizottság elé idézték a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem 29 tanárát, köztük 26 magyar oktatót, akik a téli vizsgaidőszakban nem – az új vizsgaszabályzatban előírt – egységes/közös tételek alapján vizsgáztattak, számolt be a hírről a Marosvásárhelyi Rádió.

A rádió beszámolója szerint az új vizsgaszabályzatot röviddel a vizsgaidőszak előtt vezették be, figyelmen kívül hagyva, hogy a magyar elméleti tárgyak, előadások magyar könyvészetet is tartalmaznak.

Bár az egyetem vezetősége végül úgy döntött: elismeri minden diák vizsgajegyét, az engedetlen tanárok egy része ellen most mégis vizsgálatot indítottak.

A beidézett magyar tanárok és kollégáik hétfőn közös meghallgatást kértek, de a fegyelmi bizottság ezt visszautasította.

A tanárok iránti szolidaritás jeleként közel 100 magyar diák is összegyűlt a bizottsági meghallgatás helyszínén.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője azt nyilatkozta a rádiónak, hogy április másodikai dátummal kiküldtek 29 oktatónak egy-egy idézést egy lehetséges fegyelmi kihágás kivizsgálása címén és az első meghallgatási időpont hétfőn volt tíz órakor.

„Úgy döntöttünk, hogy szolidaritásunk jeleként mi is ide jövünk, nem csak az egy érintett. Javasoltuk, hogyha már mindannyian ugyanazt az idézést kaptuk, akkor miért nem tudják egyszerre a tudomásunkra hozni, hogy mi a bűn vagy mi a vád? A dékán ezt a javaslatunkat nem fogadta el és most megindult az első érintett személynek a meghallgatása. (...) Mi eleve megalázónak tartjuk az egészet, egy szenátusi határozatot hajtanak végre, nekünk azért van egy olyan meglátásunk, hogyha az érintettek között van három rektorhelyettes, három dékánhelyettes, akkor biztos, hogy minden rendben van az egyetemmel? Ha az egykori és mostani vezetőség tagjai is kivizsgálás alatt állnak, akkor biztos minden rendben van? - nyilatkozta a professzor.

Szabó Béla továbbá az is elmondta, hogy a bizottság tudomására hozta, hogy neki, mint tagozatvezetőnek az az aggálya, hogy a 29 érintettből 26 magyar.

„Ha egyszerre 26 magyar oktató kap idézést, akkor az engem joggal aggodalommal tölt el. Ha behívnak egy oktatót valamiért, mert elkövetett valamit, az egy dolog, de ha így, egy kollektív bűnösséget próbálnak egyéni álcába bujtatni, akkor az egy kicsit zavaró”- nyilatkozta.

A magyar tagozat vezetője azt is elmondta, hogy a tanárok kihallgatására összeállt fegyelmi bizottságot három dékán, a gyógyszerészeti a fogorvosi és az orvosi karnak a dékánjai alkotják.

A professzor szerint az is problémás, hogy az idézésbe csak annyi van beleírva, hogy lehetséges fegyelmi kihágás, de konkrétan semmi, továbbá az is aggasztó, hogy az ők nyilvántartásai szerint kétszer annyi oktató van, aki az egységes vizsgáztatást nem vette figyelembe.

„Megint nem tudjuk azt, hogy milyen alapon lettek ezek az emberek kiválasztva”- nyilatkozta az egyetem magyar tagozatának vezetője.

Donáth-Nagy Gabriella, a gyógyszerészeti kar dékánhelyettese, akit a dékáni bizottság elsőként hallgatott ki, elmondta, hogy a meghallgatásra egy felhatalmazott ügyvéddel ment be.

„Körülbelül tudtuk, hogy mik a lehetséges vádpontok, de ez egy előzetes kivizsgálás volt, hogy „bűnösök vagyunk-e” vagy „ártatlanok”. Kérdéseket tettek fel, hogy ismerem-e az egyetem chartáját?”- nyilatkozta.

Elmondása szerint formai szempontból nem vizsgálták, hogy az egyetemisták vizsgakérdéseit helyesen fogalmazták-e meg, hanem tulajdonképpen az érdekelte a bizottságot, hogy közös kérdéseket készítettek-e a román tagozatosokkal?

„Még azt kérdezték meg, hogy tudomásom volt-e róla, hogyha nem járunk el szabályszerűen, akkor nem ismerik el a diákoknak a vizsgáját - mondta.

Elmondása szerint nem hangzott el a bizottság részéről, hogy milyen lehetséges büntetés várhat rá, ha esetleg bűnösnek találják, mert most még csak a kivizsgálás történt meg.

A dékánhelyettes elmondása szerint problémás, hogy az iktatószámmal ellátott beidézés is hivatalosan történt meg, amit alá kellett írni annak átvételekor. Elmondása szerint erre az ügyvédje is rákérdezett és az sem helyes, hogy a beidézett oktatóknak egy ilyen általános szöveget küldtek ki, hanem pontokra szedve kellett volna elmagyarázni a kiküldött levélben, hogy hol hibáztak a beidézettek, hogy tudjanak felkészülni rá.

„Nyilván sejtettük, hogy miért vagyunk beidézve, de nem tudtuk konkrétan”- mondta.

A dékánhelyettes elmondása szerint ez a eljárás egyszerűen megfélemlítés.

„Nem tudom, hogy jogilag mennyire tudnak majd képviselni minket, de ez erkölcsileg egy akadémiai szabadságot megakadályozó procedúra, illetve nem vették figyelembe azt sem, hogy mit szeretnének a diákok, mert ebben a kérdésben ők lennének az elsődleges szempont. (...) A diákok világosan kinyilvánították, hogy mit szeretnének, nem tudom hányszor volt már megmozdulás. ”- nyilatkozta dékánhelyettes .

Marton László , a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke, az orvosi egyetem hallgatója elmondta, hogy a diákok azért gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat az érintett professzorok irányába. (Marosvásárhelyi Rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS