2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Óriási pénzbüntetésre ítélték Korond polgármesterét

2019. április 10. 10:34, utolsó frissítés: 20:00

A számítások szerint körülbelül 360 000 lejes (valamivel több mint 75 ezer eurós) pénzbírságra büntette a Marosvásárhelyi Ítélőtábla Korond polgármesterét a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt, írja a Székelyhon.


A portál beszámolója szerint a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) először 2015-ben kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a polgármestert az épületet megnevező magyar nyelvű felirat eltávolítására az épület homlokzatáról.

Az ügyben 2016-ban született jogerős ítélet, amely arra kötelezte a polgármestert, hogy vegye le a magyar nyelvű feliratot. A Marosvásárhelyi Ítélőtábla azzal indokolta a döntését, hogy a homlokzaton szereplő "Községháza" román megfelelője nem a "Primăria", hanem a "Casa Comunală". A feliratot levették, viszont 2017-ben úgy helyezték vissza, hogy a "Primăria" szó helyett már "Casa Comunală" szerepelt a "Községháza" mellett. Emiatt Tanasă újabb pert indított.

Az elsőfokú ítélet arról szólt, hogy a polgármester köteles a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő pénzbírságot fizetni minden nap késlekedésért. A fordulatot az ügyben az hozta, hogy míg Dan Tanasă egyesületének fellebbezését elfogadták, Katona Mihály polgármesterét elutasították. A döntés szerint Katonának a pénzbírságot nem a mostani végzés jogerőssé válása nyomán kell fizetnie, ha késlekedik a felirat eltávolításával, hanem 2016. október 21-étől számítva.

Ez azt jelenti, hogy a bírság, amelyet a polgármesternek ki kell fizetnie elérheti a 280 000 lejt, továbbá pedig napi 100 lejes késedelmi kamatot is ki kell fizetnie a Tanasă vezette egyesületnek is, ami a számítások szerint összesen 80 000 lej.

Katona Mihály korondi polgármester a portálnak nyilatkozva elmondta, hogy mindenképp élni fognak a jogerős ítélet érvénytelenítésére vonatkozó rendkívüli perorvoslat vagy a perújrafelvétel lehetőségével.

A polgármester kifejtette, hogy a 2016-ban hozott ítéletet ők végrehajtották, ezt tanúkkal és dokumentumokkal is igazolni tudják, viszont volt egy később kihelyezett felirat is, amelyet még januárban eltávolítottak, de ezt a két ügyet nem volna szabad összemosni, mivel a második feliratról csak külön per során lehetett volna döntést hozni. (Székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS