2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenes kijelentések miatt bírságoltak meg két román tévécsatornát

2019. április 12. 12:41, utolsó frissítés: 2019. április 13. 11:34

Magyarellenes kijelentések miatt bírságolták meg Árus Zsolt civil jogvédő benyújtott panaszai után 20 és 15 ezer lejre a Realitatea TV és a B1 tévécsatornákat.

A két országos sugárzású tévécsatorna idén februárban és márciusban hangoztatott a műsoraiban magyarellenes kijelentéseket. A Székely Figyelő Alapítványt vezető Árus Zsolt szerint a műsorokban elhangzott kijelentések „hazudoztak a magyarokról és sértegették azokat”.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 TV esetében a Lumea lui Banciu, a Se întâmpla és a Dosar de politicia című műsorokban elhangzott magyarellenes kijelentések miatt rótt ki 15 ezer lejes bírságot. A Realitatea TV csatornát pedig a Jocuri de putere, a România 2019 és a Realitatea Româneasca című műsorokban elhangzottak miatt bírságolták 20 ezer lejre. Árus Zsolt elmondása szerint még őket is meglepte, hogy a panaszok benyújtása után alig pár héttel a CNA már intézkedett is.

Update: Szerkesztőségükbe eljutatott közleményükből kiderül, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is több esetben is panaszt tett, például a február 24-i Banciu vezette műsort illetően, ahol az RMDSZ kongresszusán elhangzottak kapcsán bírálták az erdélyi magyarságot. A Realitatea TV „Realitatea Românească” műsorában szintén az RMDSZ kongresszusát tárgyalták megengedhetetlen hangnemben.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, amely már nem első alkalommal fogalmaz meg szigorú szankciókat a romániai hírcsatornák munkásságával kapcsolatosan. „Folyamatosan nyomon követjük a román médiában elhangzottakat, egyetlen műsor sem marad feljelentés nélkül, amelyekben az erdélyi magyarokat megfélemlítik, vagy minősíthetetlen hangnemben beszélnek róluk. Elfogadhatatlan, hogy a romániai kereskedelmi televíziókban még mindig általános jelenség a gyűlöletbeszéd, az uszítás. A panaszokon kívül megragadunk minden alkalmat, hogy nemzetközi fórumokon is tájékoztassuk a résztvevőket arról, hogy hogyan kezelik Romániában a kisebbségeket” – nyilatkozta Benkő Erika a Szolgálat vezetője. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS