2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megsebesült Afganisztánban négy román katona

2019. április 13. 16:35, utolsó frissítés: 16:40

Megsebesült szombaton Afganisztánban, Kandahár tartományban, kelet-európai idő szerint délelőtt tíz óra körül, négy román katona; állapotuk stabil - közölte a védelmi minisztérium.

A védelmi tárca közleménye szerint a Sfântul Andrei erővédelmi zászlóalj aknavédelmi rendszerrel ellátott, úgynevezett MRAP-osztályú (Mine Resistant Ambush Protected) páncélozott harcjármű-oszlopa Kandahár környékén járőrözött, amikor egy, az aszimmetrikus hadviselésben elterjedten alkalmazott rögtönzött robbanószeres támadás érte, majd a felkelők gyalogsági könnyűfegyverzetből tüzet nyitottak rájuk.

A román gyalogosok, az amerikai szárazföldi és légi egységek támogatásával visszaverték a támadást - írja a dokumentumban.

A négy megsérült román katonát a kandahári légibázis katonai kórházába szállították, állapotuk stabil. Az első orvosi felmérés szerint kettőjük lábtörést, egyikük agyrázkódást, a negyedik katona pedig mellkas-sérülést szenvedett.

Update: A védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta az Afganisztánban szombaton megsebesült négy román katona identitását. Ők Dănuţ Donţu őrmester, illetve Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr és Ionel Cristea tizedesek. Valamennyiük állapota stabil, ellátásukról a kandahári légibázis katonai kórházában gondoskodnak - írja a védelmi tárca közleményében.

A zászlóalj szintjén egy bizottság alakult, amely a vezérkari főnök vezetésével vizsgálja az incidens körülményeit - írja a dokumentumban.

Update 2.: Jobbulást kívánt Klaus Johannis államfő az Afganisztánban megsérült négy román katonának.

'Együttérzéssel gondolok az afganisztáni misszióban megsebesült négy román katonára. Mielőbbi jobbulást kívánok, és erőt, hogy túllépjenek ezen a kritikus állapoton. Ugyanakkor együttérzésemet fejezem ki a katonák családjaival és biztosítom őket, hogy szeretteik a legjobb orvosi ellátásban részesülnek. A román katonák minidig a legmagasabb szintű kiképzésről tesznek tanúbizonyságot, a hadszíntereken kifejtett tevékenységük hozzájárul a béke megóvásához' - fogalmaz üzenetében Klaus Iohannis. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS