2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadták Kolozsvár idei költségvetését

2019. április 16. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Hétfőn, április 15-én Kolozsvár önkormányzata elfogadta a város 2019-es költségvetését. Idén Kolozsvár összesen 326 millió euróból gazdálkodhat, ebből 190 millió eurót működési költségek fedezésére, 136 millió eurót pedig fejlesztésre fordítana az önkormányzat.

„Felvállalt feladatunk Kolozsvár lakosai számára minél jobb életminőséget biztosítani, öregbíteni Kolozsvár hírnevét az innováció, az egészségügyi szolgáltatások, a kultúra és az oktatás területén. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a tömegszállítás fejlesztésére és a kocsikhoz képest alternatív közlekedési lehetőségek kialakítására. Az alapinfrastruktúra – a körgyűrű, utcák, parkolóházak, zöldövezetek és parkok – építése, karbantartása, fejlesztése mindennapi teendőink közé tartozik”– mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A tömegközlekedés fejlesztésére, új buszok beszerzésére jelentős összeget különít el az önkormányzat, hiszen arra törekedik, hogy visszaszorítsa az autós forgalmat. „Kolozsvárt gyalogosbarát várossá szeretnénk változtatni, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyalogosútvonalakat alakítunk ki, fejlesztjük a gyalogosövezeteket, a közterületeket. Ezt a koncepciót a belvárossal kezdtük el (már léteznek konkrét projektek a Szentegyház, illetve a Farkas utca és környéke esetében), és fokozatosan kiterjesztjük a negyedek felé” - mondta Oláh Emese alpolgármester.

A 2019-2020-as időszak legfontosabb projektjei:

A déli körgyűrű megépítéséhez szükséges teljes dokumentáció befejezése.

A Moș Ion Roată utcai temető megépítése.

A Gyimesi/Ghimeșului utcában épülő szociális lakások befejezése.

A Kalányos/ Primăverii 8. és 20. szám alatti, a Mogoșoaia 9. szám alatti, illetve a Kőkert/Hașdeu utcai parkolóházak felépítése.

6 új iskolabusz beszerzése.

A Mócok útja – Monostori út – Villamosmű/ Uzinei Electrice utca – Szélső/Mărginașă utca esetében az útszélesítés végrehajtásához szükséges dokumentáció (övezeti városrendezési terv, megvalósíthatósági tanulmány).

A Téglás/Fabricii úton a Szamos-híd felújítása.

A Porcelán utcai híd felújítása.

A Garibaldi-híd felújítása.

A Kajántói/Oașului utcából a Lomb negyedi bekötőút megépítése.

A Békási/Bună Ziua út korszerűsítése.

A Tűzoltó torony felújításának befejezése.

36 elektromos töltőállomás átadása az autóbuszok számára.

Új spotlámpák felszerelése (11 gyalogátkelőhelynél, 3 útkereszteződésben).

Városszerte elsősegélynyújtási pontok kialakítása.

Ifjúsági központ kialakítása.

A Hunyadi/Ștefan cel Mare téri, a I.L. Caragiale, Hétvezér park felújítása.

A Tóközi park kialakítása.

2020-ig 10 új süllyesztett szeméttároló megépítése.


A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács programjai 2019-ben is folytatódnak, ezek a következők:

A diákösztöndíj-program.

A lakbértámogatási program a hátrányos helyzetű személyek és családok számára.

Ingyenes tömegszállítás a diákoknak, egyetemi hallgatóknak és nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek; hátrányos helyzetű családokból származó és fogyatékkal élő gyerekek ingyenes iskolába szállítása.

Iskolabusz-program.

Iskola utáni iskola program a hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek felzárkóztatására.

Kiemelkedő teljesítményt felmutató gyerekek díjazása.

Kulturális, ifjúsági, sport, szociális téren tevékenykedő civil szervezetek, kórházak, a SMURD és felekezetek támogatása a helyi költségvetésből legalább azzal az összeggel, amelyet 2018-ban megkaptak. Lehetőség szerint ennek az összegnek a fejlesztése.

Az 50 éves házassági évfordulójukat ünnepelő párok, és a 100. születésnapjukat ünneplő kolozsváriak díjazása.

A nehéz anyagi körülmények között élő személyeknek szánt Élelmiszerek program folytatása.

Ingyenes fogászati program a hátrányos helyzetű személyeknek.

A hátrányos helyzetű iskolások számára iskolai felszerelés biztosítása.

Tudományos, mérnöki témájú verseny finanszírozása diákoknak.

Ingyenes töltés és töltőállomások biztosítása az elektromos autók számára.

A Részvételi Költségvetés program folytatása, kapcsolattartás a lakossággal az Innovációs Központ által szervezett beszélgetések révén.

Új munkahelyek létesítése érdekében kidolgozott közpolitikák folytatása: de minimis támogatás és adókedvezmények az ipari parkokba érkező cégeknek, és az A kategóriás energiahatékonysági besorolású ingatlanokat építő cégeknek.

Tavaszi nagytakarítási verseny a lakótársulások számára.


Az európai uniós finanszírozások lehívása érdekében, a 2014-2020-as költségvetési időszakban Kolozsvár önkormányzata összesen 420 millió euró értékben nyújtott be vagy dolgozott ki projekteket.

Összesen 115 millió euró értékű 19 projekt esetében már létezik megkötött szerződést, 116 millió euró értékű 24 projekt elbírálás alatt áll, illetve további 6, összesen 205 millió euró értékű projekt előkészületei zajlanak.

A már lehívott összegek egy részét a közszállítási vállalat járműkészletének bővítésére költötte el az önkormányzat: új villamosok, trolibuszok, és autóbuszok érkeztek a városba. Ugyancsak lehívott támogatásból újul meg a Tűzoltótorony, a már befejezett projektek között a városi kórház felújítása és a tömbházak hőszigetelése szerepel.

Az elbírálás alatt álló projektek között találhatók a Béke/Lucian Blaga tér, a Majális/Republicii utca első szakasza, az Arany/Petru Maior utca, a Bartha Miklós/Emil Isac utca felújítása, a Szappanyos/Tipografiei utca, a C.E.C. Bank előtti terecske, a Wesselényi Miklós/Regele Ferdinand utca és a többi környező utca felújítása és biciklis-gyalogos övezetének kiterjesztése, a Molnar Piuariu utca Románia első okos utcájává való változtatása, a Magyar/ Bd. 21 decembrie 1989 utca felújítása, a Kolozsváriak Erdeje park kialakítása illetve a Szamos-part rehabilitálása.

A körgyűrű, illetve a RO – Cultura program, és a Cluj-Pata II program (amely a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportok felzárkóztatását tűzte ki céljául) az előkészítés alatt álló projektek között szerepelnek.

A gyalogosövezetek kiterjesztését illetően a kolozsvári önkormányzat új projekteket dolgoz ki számos utca felújítását illetően. Ezek között található a Majális utca Haller Károly/Ion Creangă utcáig tartó szakasza, a Haller Károly utca, a Trefort/Victor Babeș, a Kőtert/B.P. Hașdeu, a Hegyvölgy/Piezișă, a Báthori/Octavian Petrovici utcál és az I.L. Caragiale park, a Kund vezér/Sigismund Toduță, a Hétvezér/Piața 14 Iulie, a Töhötöm/Traian Grozăvescu, a Huba vezér/George Enescu, a Három püspök/Ion Agârbiceanu tér és utca, a Vörösmarty/Brașov, a Ferenc József püspök/Barbu Ștefănescu Delavrancea, a Majláth püspök/Alexandru Bohățiel, a Galaxiei, a Csányi László/1848 tér, a Párizs/Paris, az Apáczai Csere János/Argeș, a Postakert/Cuza Vodă utcák. A Hajnal negyedi tér, a Kert/Louis Pasteur és a Mărăști tér, illetve a Magyar/Bd. 21 decembrie 1989 utca esetében nemzetközi ötletbörzét tervez kiírni az önkormányzat. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS