2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader azt állítja, hogy tiszteletben fogja tartani Dăncilă döntését

2019. április 18. 10:37, utolsó frissítés: 10:40

A kormány a miniszterelnöké, és nem az államelnöké, vagy a parlamenté, jelentette ki csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter, hangsúlyozva, esetében a Viorica Dăncilă kormányfő akarata döntő, és tiszteletben fogja tartani.

„Van az alkotmányban egy határozat, azt hiszem a 875/2018-as alkotmánybírósági határozat, amely kimondja, hogy a kormányfőé a döntő szerep a miniszterek kinevezését és leváltását illetően. (...) A kormány a miniszterelnöké, nem az államelnöké, nem is a parlamenté. Természetesen, a parlamenti többség támogatja...Tehát, a miniszterelnök akarata a döntő, és én tiszteletben fogom tartani” - jelentette ki Toader az igazságügyi minisztériumban.

A sajtó képviselőinek azon kérdésére, hogy miért megy el a kormányfővel való találkozóra, tekintve, hogy Viorica Dăncilă elküldte az államelnöknek a leváltását célzó határozatot, Toader ezt válaszolta: „Amikor leszögeztük, hogy 9:30-kor találkozunk, úgy értettem, még nem küldte el a határozatot (...) De szóban a következőt mondta nekem: én nem kérhetem öntől a lemondását, ön átgondolja a dolgokat és holnap találkozunk és tájékoztat a döntéséről. Ekkor szögeztük le, hogy 9:30-kor találkozunk. Ha valóban elküldte már a határozatot a Cotroceni-palotába, akkor a lemondásom már természetesen tárgytalan”.

Viorica Dăncilă kormányfő szerda este elküldte a miniszterekre vonatkozó javaslatait Klaus Johannis államfőnek - tájékoztatott a kormány közleménye.

A miniszterelnök megküldte ugyanakkor a Tudorel Toader leváltására vonatkozó javaslatát, illetve a Rovana Plumb európai uniós alapokért, és Natalia Intotero külhoni románokért felelős miniszterek lemondását.

A kormányfő Eugen Nicoliceát javasolja az igazságügyi miniszteri, Oana Floreát az európai uniós alapokért felelős, Liviu Tit Brăiloiut pedig a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS