2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RSF: Romániában sokkal nagyobb a sajtószabadság, mint Magyarországon

2019. április 18. 13:24, utolsó frissítés: 13:31

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) felmérése szerint Románia idén a 47. helyen áll a sajtószabadság-raglistán, ez azt jelenti, hogy a tavalyihoz képest három hellyel sikerült visszaesnie.

Forrás: rsf.orgForrás: rsf.org


Magyarország jóval lemaradva Romániától, a 87. helyen szerepel ezen a listán olyan országok „szomszédságában”, mint Sierra Leone (86.) és Izrael (88.) A magyarországi helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy a tavalyihoz képest 14 hellyel került lejjebb a rangsorban a magyar sajtószabadság és az RFS a „problémás országok” közé sorolta.

Forrás: rsf.orgForrás: rsf.org


A RSF a Romániáról írt jellemzésében kifejti, hogy az országban egyre nagyobb mérteket ölt a politikai cenzúra, valamint az öncenzúra is, továbbá a médiát folyamatosan politikai propagandaeszközzé igyekeznek átalakítani. A RSF szerint jellemző a Romániai sajtóra, hogy a finanszírozásuk átláthatatlan és sok esetben korrupt, továbbá az is veszélyezteti a sajtószabadságot, hogy a szerkesztési irányelvek rendszeresen alávetődnek a tulajdonosi érdekeknek.

Az RSF szerint az is problémás, hogy a közszolgálati médiumok a kormánykoalíció által biztosított állami költségvetésből, finanszírozásból működnek és emiatt előfordul az is, hogy az Országos Audiovizuális Tanács jellemzően nem teljesíti szabályozó szerepét és megtörténik, hogy a visszaéléseket sem ítélik el.

Az RSF hangsúlyozza, hogy Romániában a hatóságok egyre inkább erőltetik, hogy az újságírók tárják fel forrásaikat, ezzel próbálva lehalkítani a jelenleg működő rendszer kritikáját. Kiemelik, hogy a független és a kormánykoalícióval sokszor kritikus médiacsoportokat önkényesen veti alá a kormányzat mindenféle adózási és pénzügyi ellenőrzésnek.

Magyarországon az RSF szerint azért ennyire kritikus a helyzet, mert a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek be kellett zárniuk, míg a többiek függetlenségét állandóan veszélyezteti a magyar kormányhoz közelálló oligarchák jelenléte a vezetőségben, a részvényesek között vagy éppen a pénzügyi intézményekben, amelyek finanszírozzák őket.

Az RSF által vizsgált 180 országból Norvégiában, Finnországban és Svédországban a legnagyobb a sajtószabadság, míg Eritreában, Észak-Koreában és Türkmenisztánban a legrosszabb:
(hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS