2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Zsarolás gyanúja miatt hatósági felügyelet alá helyezte a DNA az újságírónőt fenyegető rendőrtisztet

2019. április 25. 19:28, utolsó frissítés: 19:28

Hatósági felügyelet alá helyezte csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia tisztjét, Gheorghe Adrian Bărbulescut, aki a gyanú szerint halálosan megfenyegette Emilia Şercan újságírónőt. Gheorghe Adrian Bărbulescu ellen zsarolás miatt indult eljárás.


A DNA arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy ügyészei csütörtöktől kezdődően 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték a rendőrakadémia tisztjét, Gheorghe Adrian Bărbulescut, aki ellen zsarolás miatt folyik büntetőjogi eljárás.

Az üggyel korábban a bukaresti negyedik kerületi bírósági ügyészség foglalkozott, de ez az intézmény arra az álláspontra jutott, hogy az ügy meghaladja hatáskörét, mivel a gyanúsított rendőrtiszt, tehát egy közintézmény köztisztviselője. Ezért az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez továbbították ügyének iratcsomóját.

A nyomozó hatóság közölte, április 15-én Gheorghe Adrian Bărbulescu fenyegető üzeneteket küldött a sajtó egyik munkatársának magántelefonjára, így próbálva rákényszeríteni az újságírónőt, hogy hagyjon fel a rendőrakadémián történt plágiumügyek utáni nyomozással. A fenyegetések az újságírónő bántalmazását és megölését helyezték kilátásba, teszi hozzá a DNA.

Emilia Şercan újságírónő április 17-én a Facebookon számolt be arról, hogy halálos fenyegetést kapott.

"Hétfőn este 21:05-kor kaptam egy üzenetet, amelyben halálosan megfenyegettek. Az üzenet háttere, hogy három hete folyamatosan a belügyminiszérium alárendeltségébe tartozó rendőrakadémia tagjainak plagizált doktori dolgozatairól közlök információkat, és újabb anyagok vannak előkészülőben" - írta a közösségi oldalra Emilia Şercan.

Felidézte, hogy négy éve közöl cikkeket magas rangú állami tisztviselők plágiumügyeiről. "Eddig csak szidalmaztak, megfélemlítettek, követtek, megpróbáltak lejáratni, de ezúttal más szintre került a dolog" - tette hozzá az újságírónő.

A fenyegető üzenet egy részét is nyilvánosságra hozta: "Azért küldjük ezt az üzenetet, hogy megelőzzük a további történéseket, minden tőled függ. Hagyj fel minden folyamatban levő tevékenységeddel...ha nem akarod, hogy kezdődjön a kálváriád" - írta többek közt a fenyegető.

A nyomozó hatóságok szerdán házkutatást tartottak az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián a fenyegető üzenet miatt. A tettest sikerült azonosítani, mint kiderült, Adrian George Bărbulescu rendőrtisztről van szó. Slatinán állították elő és Bukarestbe vitték kihallgatásra.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS