2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három szinten lépnének fel az úzvölgyi temető ügyében

2019. május 01. 15:02, utolsó frissítés: 15:06

Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő Tánczos Barna szenátor társaságában látogatta meg az úzvölgyi katonai temetőt, velük tartott Gergely András, a temetőt évek óta gondozó Csíkszentmárton polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.


Az elmúlt munkaszüneti napokban Dormánfalva önkormányzata telekkönyveztette a katonai temetőt és sírhantokat, síremlékeket állított az I. világháborúban elhunyt magyar katonák sírjára - ez indokolta a munkaszüneti napon tett látogatást, írja Hargita Megye Tanácsának szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

„Ez egy I. Világháborús temető, ahol különösen a 39-es kassai hadosztálynak a katonái vannak eltemetve, vannak német katonák is, és itt vannak a 10-es miskolci hadosztály elhunyt hősei is. A temető dokumentálva van, minden itt eltemetett katona neve felkerült a temető kerítésén levő márványtáblára. Később, néhány éve a II. Világháborús hősök emlékére épült a temető közepén levő emlékmű” - ismertette a temető történetét Gergely András.A csíkszentmártoni polgármester azt is elmondta, hogy a temetőt mindig a csíkszentmártoniak gondozták, az önkormányzat évek óta bevette tulajdonába. Ugyanakkor fontosnak tartotta tisztázni, hogy a világháborúkban elhunyt román katonákat nem ebbe a temetőbe temették el, ezért is indokolatlan a „csendes térfoglalás” Dormánfalva részéről.


A temetőben friss, befejezetlen munkálatok nyomai láthatók: a dormánfalvi önkormányzat sírhatokat készített, betonkereszteket állított a miskolciak sírjaira, műemléket a temető bejárata közelébe.


„A Genfi-egyezmény szabályozza egész Európa területén az emlékhelyek, a hadi temetők gondozását. Hogyha a törvény betűje is és a keresztény kötelezettség is azt írja elő, hogy nekünk főhajtással kell tisztelegni, nem pedig váratlan és ellenséges lépésekkel, akkor azt gondolom, hogy a következő időben legalább három szinten kell nekünk lépéseket tennünk. Ezek a lépések elő is vannak készítve és jogi háttérrel rendelkeznek: helyi, tehát megyeközi, országos és nemzetközi szinten fel kell lépni”- mondta Winkler Gyula, EP-képviselő.

Korodi Attila képviselőtársammal fogunk ez ellen szót emelni. De a nemzetközi visszhangra is nagy szükség van, hiszen minden ország ismeri ezeket az írott és íratlan szabályokat - emelte ki Tánczos Barna szenátor .

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elismeréssel szólt a csíkszentmártoniak és Gergely András évek óta végzett munkájáról, hiszen gondozzák, rendezik a temetőt, márványtáblákat állítottak, hogy méltó emléke legyen az elhunytaknak. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy az elmúlt pár munkaszüneti napban a dormánfalvi önkormányzat telekkönyveztette a temető területét.

„Remélem, hogy ebben az országban a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. Ezért is kértem minden iratot a szomszédos megye vezetőségétől, lássuk, milyen dokumentumokkal sikerült nekik ezt a gyors telekkönyvezést megoldani” - tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor arra kért mindenkit, ne engedjenek az uszításnak, ne hagyják, hogy provokátorok indulatokat gerjesszenek, etnikai feszültséget szítsanak. Elmondása szerint az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinteken - nyomatékosította a megyeelnök.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is megszólalt az ügyben

A területre vonatkozó tulajdonjogi kérdés évek óta vita tárgyát képezi a Bákó megyei Dormánfalva, valamint a Hargita megyei Csíkszentmárton önkormányzatai között, egy 1968-ban hozott törvény alapján azonban a tulajdonjog az utóbbit illeti, írja közleményében a jogvédelmi szolgálat.

Szerintük azonban mindezek ellenére mindeddig eredménytelennek bizonyultak a Hargita megyei önkormányzat azon lépései, hogy jogi úton próbálja meg orvosolni a helyzetet. A témának diplomáciai vetülete is van, ugyanis egy 2008-as Kormányrendelet értelmében, amelyet a magyar és a román kormány egyaránt aláírt, a háborús temetők bárminemű átalakítása csakis a két fél közös megegyezése alapján történhet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS