2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az úzvölgyi katonatemetőben tervezett avatási ünnepség elhalasztását kérik

2019. május 02. 11:50, utolsó frissítés: 12:04

Az úzvölgyi helyzet megbeszélése érdekében szerveztek találkozót május elsején, Csíkszentmártonban.

Fotó: Bethlendi TamásFotó: Bethlendi Tamás


A megbeszélésen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismertette a két vitás helyzetet, a dormánfalviak által épített keresztek miatti vitát, illetve a határvitát a két megye között.

Borboly azt javasolta a jelenlévőknek, hogy akár magánszemélyként is forduljanak a hivatalos szervekhez, hiszen elmondása szerint egy törvénytelenséggel állunk szemben.

„Számvevőszékhez, Építkezési Felügyelethez, a Bákó Megyei Prefektusi Hivatalhoz, illetve a Bákó megyei rendőrséghez bárki tehet le panaszt kegyeletsértés okán, illetve a temető esetében közpénz jogszerűtlen vagy felelőtlen felhasználásának gyanújával” - mondta.

Borboly Csaba elmondta, levélben fogja kérni a Bákó megyei Prefektusi Hivatalt, valamint Dormánfalva önkormányzatát, hogy a május 17-re tervezett ünnepséget halasszák el mindaddig, amíg nem tisztázódik a helyzet. Amennyiben mégis megtartják, a Hargita megyeiek szervezetten vesznek részt az eseményen, a békés együttélés jegyében.

A határvita kérdésében a tanácselnök mindenki segítségére számít, Hargita Megye Tanácsa évekkel ezelőtt megpróbálta rendezni ezt a kérdést, de a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál elakadt az ügy.

Most újra kezdeményezték – a csíkszentmártoni önkormányzattal – ennek újrafelvételét, ehhez azonban mind a Hargita megyei, mind a Bákó megyei prefektusi hivatalnak ki kell neveznie tagokat a bizottságba, amely a helyszínen végzi majd a munkát és elkészíti a jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvet később a közigazgatási bíróságon támadhatja meg az, aki nem fogadja el a megjelölt határt. A két település – Dormánfalva és Csíkszentmárton – határa egyben a két megye határa is.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor kéri, akinek birtokában olyan iratok vannak, melyek segíthetik ezt a – később akár bírósági úton is zajló – ügyet, juttassák el azt számára.

A határvita kapcsán ugyanis a civilek iratokkal, dokumentumokkal segítik Hargita Megye Tanácsának munkáját és a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt közösen biztatják a civilek és Hargita Megye Tanácsa, hogy lépjen a közös bizottság létrehozásában.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy provokációra nincs szükség, a békés megoldás jelenthet megoldást mindenki számára. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS