2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Online petíciót indított Hargita Megye Tanácsa az úzvölgyi temető ügyében

2019. május 04. 13:22, utolsó frissítés: 13:29

A törvényes lehetőségek betartása érdekében Hargita Megye Tanácsa online aláírásgyűjtést kezdeményezett az úzvölgyi temető ügyében - tájékoztat közleményében az intézmény sajtószolgálata. Mint írják, az akció célja az, hogy minél többen kifejezhessék – törvényes úton – nemtetszésüket a dormánfalvi önkormányzat egyoldalú lépésével kapcsolatban.


>>A petíció itt írható alá.<<

Az eset előzménye, hogy a Bákó megyei Dormánfalva város önkormányzata önkényesen katonai temetőt épített az első és második világháborúban elesett román katonák emlékére a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Az eset kapcsán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a miniszterelnökhöz fordult, hogy hogy az ügy tisztázásáig közigazgatási úton állítsa le katonatemető átalakítását. Viorica Dăncilă miniszterelnök pedig a védelmi minisztertől kért részletes tájékoztatást.

MTI Fotó: Kátai EditMTI Fotó: Kátai Edit


Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének az ünnepélyes felavatását. Hargita Megye Tanácsa pedig arra kérte Dormánfalva önkormányzatát, hogy a május 17-re tervezett ünnepséget halasszák el mindaddig, amíg nem tisztázódik a helyzet.

"Arra kérek mindenkit, hogy éljen a törvényes lehetőséggel, írja alá a petíciót. Mi megpróbáljuk elnapoltatni a május 17-re tervezett, dormánfalviak által szervezett ünnepséget. Ha nem sikerül, szervezetten, higgadtan veszünk részt ezen. Ismétlem: nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor összeugrasszon bennünket, feszültséget szítson" – mondta Borboly Csaba. – Az úzvölgyi temető ügyében is a törvények mentén kell keresni a megoldást helyi, országos és európai szinten – nyomatékosított a megyei tanács elnöke.

MTI Fotó: Kátai EditMTI Fotó: Kátai Edit


A temető területét már 2007-ben Csíkszentmárton község közvagyonába foglalták, ez 2010-ben jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében (az erről szóló dokumentum itt tekinthető meg.). Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt a dormánfalvi önkormányzat elkezdte a területnek a saját közvagyonába foglalását, amelynek első lépése a helyi tanács vonatkozó határozatának elfogadása volt, közben pedig emlékművet emelt az úzvölgyi temetőben. (A Hargita megyei tanács honlapján külön oldal foglalkozik a vitatott megyehatárszakaszokkal, és a Bákó megyéről szóló résznél található Úzvölgye ügye.) (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS