2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem hívták meg Dăncilă miniszterelnököt az EU-csúcsra, és Băsescu elmagyarázta, miért nem is lehet

2019. május 04. 16:59, utolsó frissítés: 18:45

Péntek óta arról szól a román média, hogy nem hívták meg Viorica Dăncilă miniszterelnököt a nagyszebeni EU-csúcsra. Az után derült ez ki, hogy a kormányfő panaszkodva kijelentette, hogy nem hívták meg a csúcsra, és ezt finoman szólva helytelennek tartja.


Traian Băsescu volt államelnök, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora egy Facebook-posztban tesz rendet. Mint írja a Lisszaboni Szerződés (az EU alapszerződését módosító, 2007. december 13-án aláírt dokumentum - szerk. megj.) értelmében Viorica Dăncilă kormányfőt nem is lehet meghívni a nagyszebeni EU-csúcstalálkozó megbeszéléseire, azonban meg lehet hívni az azt követő fogadásra, ahol Klaus Johannis államelnök egy "rövid laudatio" keretében bemutathatja őt az Európai Tanács tagjainak.

Traian Băsescu szombati Facebook-bejegyzésében megjegyzi, az utóbbi idők nyilatkozataiból kitűnik, mennyire tudatlanok az emberek az Európai Uniót illetően.

"Az újságírók és a politikusok azon sajnálkoznak, hogy Dăncilă miniszterelnökasszonyt nem hívták még meg Nagyszebenbe. Emberek, nem is fog meghívást kapni az Európai Tanács munkamegbeszéléseire" - fogalmaz a volt államelnök bejegyzésében.

Az unió rotatív elnökségének minden egyes mandátuma alatt megszervezik az Európai Tanács informális ülését, amelynek az éppen elnökséget betöltő ország a házigazdája, ez esetben Románia, mutat rá Băsescu, nyomatékosítva, hogy ő 19 ilyen ülésen vett részt 10 év alatt.

A Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Tanácsba minden tagország csak egy személyt delegálhat, és ez a hely annak a személynek van fenntartva, aki az illető ország alkotmányába foglaltak szerint az államot hivatott képviselni. Románia esetében ez a személy Klaus Johannis államelnök, magyarázza a volt államfő.

Hangsúlyozza még, hogy a hat hónapos mandátum alatt Dăncilă kormányfő és Johannis államelnök két külön európai intézményben képviselik Romániát, illetve elnökölnek: Johannis az Európai Tanácsban, Dăncilă pedig az Európai Unió Tanácsában.

"A kormányfőt nem is lehet meghívni a nagyszebeni csúcstalálkozó keretében zajló Európai Tanács munkamegbeszéléseire, de meg lehet hívni a hivatalos fogadásra, ahol Klaus Johannis államelök egy rövid laudatio keretében bemutathatja őt az Európai Tanács tagjainak" - hangsúlyozza Băsescu.

Viorica Dăncilă kormányfő úgy nyilatkozott pénteken, hogy nem kapott meghívást a május 9-ei nagyszebeni EU-csúcstalálkozóra.

"Nem tudom megmondani, hogy ott leszek-e, mert nem kaptam meghívást. Ha meghívnak, elmegyek. Mindenesetre elegánsan fogalmazva is helytelennek tartom, hogy pont azokat ne hívják meg a csúcsra, akik annyit dolgoztak Románia érdekében és annyi elismerést gyűjtöttek be, nemcsak a tagállamoktól, hanem más államoktól is. Ne feledjük, hogy amikor átvettük a soros EU-elnökséget az Athenaeumban, azt vallottam, hogy az országnak egységről kell bizonyságot tennie, meghívtam Johannis elnök urat, sőt, lehetőséget adtam neki, hogy elsőként szólaljon fel, hiszen ő Románia államelnöke, és mert amikor országos érdekekről van szó, akkor fontos, hogy konszenzust és közös fellépést tanúsítsunk" - mondta Dăncilă.

A miniszterelnök hozzátette, nehéz megértenie, miért nem hívták meg a nagyszebeni csúcsra, amelynek központi témája az EU jövője lesz, és minden tagállam vezető politikusai részt fognak venni rajta.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint a május 9-ei csúcstalálkozóra az EU-tagállamok elnökeit és kormányfőit, összesen 36 hivatalos küldöttséget, 400 magasrangú köztisztviselőt, körülbelül 900 újságírót és 100 tolmácsot várnak.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS