2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A képviselőház ismét jóváhagyta a tanórák csökkentését, de csak 2020-tól

2019. május 07. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

Ismét elfogadta a képviselőház a tanórák csökkentésére vonatkozó, az államfő által újbóli megfontolásra visszaküldött törvényt, azzal a módosítással, hogy a jogszabály csak a 2020-2021-es tanévtől lép érvénybe.


Az elfogadott szöveg értelmében az elemi osztályokban átlagosan heti 20, az általános iskolában heti 25, és a líceumban átlagban heti 30 órájuk lesz a diákoknak. Ebbe az óraszámba beletartozik az új tananyag megtanítására, a kiértékelésre és a közös, tanári felügyelet alatt zajló tanulásra szánt idő is.

A jogszabály a 2020-2021-es tanévtől kezdődően lép érvénybe.

A képviselőház első házként szavazott ebben az ügyben, a végső döntés a szenátusé.

Klaus Johannis január 3-án küldte vissza újbóli megfontolásra a parlamenthez a tanügyi törvényt módosító tervezet óraszámcsökkentésre vonatkozó cikkelyét. Ligia Deca, az Államelnöki Hivatal oktatásért és kutatásért felelős államtanácsosa akkor úgy fogalmazott, hogy a 2011/1-es tanügyi törvényt módosító tervezet a következő tanévtől kezdődően "egy tollvonással" csökkentené az iskolai óraszámokat.

A változtatások szerint az elemi oktatásban átlagosan 20, a gimnáziumi években átlagosan 25, míg a líceumban átlagosan 30 órájuk lenne a diákoknak hetente. Az elnöki álláspont szerint azonban a módosítást nem előzte meg hatástanulmány, és negatív következménye lehet az oktatásban részt vevők közösségére nézve. Ezt egyébként a diákok, a tanárok és a szülők érdekvédelmi szervezetei egyaránt jelezték. "Az intézkedés a közép- és hosszútávú stratégia hiányára utal ezen szakterületen, amely kiemelkedő jelentőségű Románia jövője szempontjából" - mondta Deca januárban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS