2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megalakult a kezdeményező bizottság az úzvölgyi rendkívüli helyzet ügyében

2019. május 08. 17:31, utolsó frissítés: 17:35

Csíkszentmárton Önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére megalakult az úzvölgyi helyzet rendezése ügyében tevékenykedő kezdeményező bizottság Csíkszentmártonban a katolikus plébánia hittantermében, áll a közleményben, amelyet Hargita Megye Tanácsa juttatott el szerkesztőségünkbe.


Mint írják: "A közösség egységesen kiáll az úzvölgyi haditemető ügye mellett, az intézkedések négy pillére épülnek – önkormányzatok, civil szféra, politikai pártok, egyház -, és mindenki teszi a dolgát. A politikusok között haladnak az egyeztetések, állami és megyei szinten is. Mindezekről május 7-én számolt be Csíkszentmártonban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki aznap Bákóban Brașoveanu Sorinnal, Bákó Megye Tanácsának elnökével és Maricica Luminița Coșa Bákó megyei prefektussal, illetve Dormánfalva főjegyzőjével és főépítészével egyeztetett az ügyben, Korodi Attila képviselő pedig a bukaresti tárgyalások eredményét ismertette."

A május 7-i találkozón jelen volt Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, Szántó László, Csíkkozmás polgármestere, a református és az unitárius egyház képviselői, a Magyar Polgári Párt részéről Salamon Zoltán és Rákosi Botond, Fazakas Péter Kovászna megyei tanácsos az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezetének képviseletében, a csíkszentmártoni önkormányzat tagjai, a községi közbirtokosságok és a civil szféra képviselői Hargita megyéből és Háromszékről: hagyományőrző csoportok, huszárcsapatok, ifjúsági szervezetek és a sajtó képviselői. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy az ügyet közösen kell megoldani, és kihangsúlyozták, mindenki egységesen áll a haditemető ügye mellé, politikai vagy más nézettől függetlenül.

Salamon Zoltán ügyvezető elnök ismertette a Magyar Polgári Párt álláspontját, miszerint, ha lesz avatás, lesz élőlánc is, ugyanakkor bizakodását fejezte ki, hogy az ügy normalizálását elősegítő párhuzamosan futó intézkedések végül eredménnyel járnak, és az avatásra nem kerül sor.

Megalakult egy kezdeményező bizottság, amelynek többek között az a célja, hogy megtöltse élettel az Úzvölgyét. A közbirtokosságok közfigyelmet felhívó temetőgondozást szerveznek, az ifjúsági szervezetek is naponta tartanak programot, őrséget állnak a huszárcsapatok, zarándoklatot szerveznek Csíkszentmártonból, kihelyezett tanácsülést fog tartani Hargita Megye Tanácsa és csíkszentmártoni helyi tanács, koszorút helyeznek el a dormánfalvi önkormányzat építkezései által bitorolt sírhantokra, illetve május 12-re, vasárnapra 15 órai kezdettel egy nagyszabású rendezvény terveznek, amikor ökumenikus tábori istentiszteletet tartanak, és a történelmi egyházak képviselői felolvassák a székelyföldi magyar közösség álláspontját képviselő követeléseket. A szervezők felhívják a közösség figyelmét, hogy bármelyik nap lehet csatlakozni a programokhoz.

A kezdeményezéshez csatlakozik Kovászna és Maros megye tanácsa is, hisz Székelyföld számára kiemelt kérdéskörről van szó.

A kezdeményező bizottság arról is döntött megalakulási ülésen, hogy az alábbi értékek mentén kell egységes kiállásra hívni a teljes székelyföldi és erdélyi magyarságot: a kezdeményező bizottság egy nemzetvédelmi platform, amely nem hibást keres az ügyben, hanem az ügy tisztázását kéri, és tevékenységükben szem előtt tartják a keresztény értékeket, és nem az egymás bántása a cél.

A kezdeményező bizottság négy pilléren fog tevékenykedni: önkormányzatok, magyar politikai szervezetek, egyházak és a civil szféra, egységes és összefogott kiállásával kívánnak tevékenykedni, és a fő cél amit kérnek, a május 17-re tervezett illegális építmény felszentelésének az elnapolása, a katonai temetőben történt törvénytelenségek tisztázása, és az úzvölgyi határvita rendezése.

Az ügy tisztázása és a helyzet tisztánlátása érdekében Hargita Megye Tanácsa létrehozott egy magyar és egy román nyelvű honlapot, ahova összegyűjtik a vonatkozó információkat (uz.hargitamegye.ro, illetve uz.judetulharghita.ro). Borboly Csaba ezúton is felhívja a figyelmet, hogy aki bármilyen információval rendelkezik az úzvölgyi haditemető vagy a megyehatárok kapcsán, továbbítsa azt, hogy egy helyre tudják gyűjteni az adatokat.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS