2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EP-választáson való részvételre buzdít az Európai Unió 21 államfője

2019. május 09. 12:12, utolsó frissítés: 12:12

Közös felhívást írt alá Európa napja alkalmából, az európai parlamenti választásokat megelőzően az Európai Unió 21 államfője - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.


„A 2019-es választások különösen fontosak: önök, európai állampolgárok döntik el, hogy az Európai Unió milyen utat kövessen. Ezért mi, Bulgária, Csehország, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Szlovákia és Finnország államfője felhívunk minden európai állampolgárt, hogy 2019 májusának végén vegyen részt az európai parlamenti választásokon (...). Erős és egységes Európai Unióra van szükség, közös intézményekkel, olyan Unióra, amely kritikus szemekkel folyamatosan felülvizsgálja saját munkáját, és amely képes megreformálni önmagát, olyan Unióra, amelynek alapját polgárai és tagállamai képezik. Ennek az Európának, a Rómában, 2017. március 25-én elfogadott nyilatkozat alapján, dinamikus politikai vitára van szüksége a jövőt illetően. Európa képes a vélemények és elképzelések széles skálájának kezelésére. Természetesen nem kell visszatérnünk egy olyan Európába, ahol az országok nem egyenlő partnerek, hanem ellenségek. Egységes Európánknak szüksége van a népek erős szavazatára. Ezért felkérjük önöket, hogy éljenek szavazati jogukkal. Közös európai jövőnk a szavazólapon van” - olvasható a 21 EU-államfő által aláírt dokumentumban.

A dokumentum kifejti: a szabadság, a bőség, a jólét nem tekinthető garantáltnak.

„Fontos, hogy mindannyian aktívan részt vállaljunk egy egységes és békés Európa kialakításában” - fogalmaz a nyilatkozat.

A 21 államfő leszögezi, hogy az Európai Parlament megválasztott tagjai, valamint az Európai Unió Tanácsa dönti el, hogy milyen szabályokat kell alkalmazni Európában, és miként kell felhasználni az európai költségvetést.

„Sok európai polgárnak, különösen a fiatalabb generációnak (...) nem jelent ellentmondást, hogy szereti faluját, városát, régióját vagy nemzetét, de ugyanakkor elkötelezett az európai projekt mellett. Ha összetartunk, Európa képes szembenézni a kihívásokkal. Az utóbbi időben Európa minden korábbinál súlyosabb kihívásokkal néz szembe (...), először merül fel bizonyos közös intézmények megszüntetése, először fordul elő, hogy egy tagállam az Unió elhagyására készül. Mások nagyobb integrációt akarnak, egyesek kiterjesztenék az eurózónát, mások többsebességes Európát akarnak. Ezekben a kérdésekben más a különböző országok polgárainak, vezetőinek az álláspontja. Mindezek ellenére mindannyian egyetértünk abban, hogy az európai integráció és egység nélkülözhetetlen, és azt akarjuk, hogy Európa továbbra is Unióként maradjon meg”- írja a dokumentum.

A felhívás szerint csak egy erős közösség képes megbirkózni a jelenlegi globális kihívásokkal.

„A klímaváltozás, a terrorizmus, a gazdasági globalizáció és a migráció nem áll meg az országhatárokon. Csak intézményi szinten egyenlő partnerként együttműködve leszünk képesek sikeresen megfelelni ezeknek a kihívásoknak, és továbbmenni a gazdasági-társadalmi kohézió és fejlődés útján” - olvasható a 21 államfő felhívásában.

A dokumentumot aláírja Rumen Radev Bulgária, Milos Zeman Csehország, Frank-Walter Steinmeier Németország, Kersti Kaljulaid Észtország, Michael D. Higgins Írország, Prokopiosz Pavlopoulos Görögország, Emmanuel Macron Franciaország, Kolinda Grabar-Kitarović Horvátország, Sergio Mattarella Olaszország, Níkosz Anasztasziádisz Ciprus, Raimonds Vçjonis Lettország, Dalia Grybauskaité Litvánia, Áder János Magyarország, George Vella Málta, Alexander Van der Bellen Ausztria, Andrzej Duda Lengyelország, Marcelo Rebelo de Sousa Portugália, Klaus Johannis Románia, Borut Pahor Szlovénia, Andrej Kiska Szlovákia és Sauli Niinistö Finnország elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS