2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vincze Loránt: ha kiállunk egymásért és együtt dolgozunk, megerősödik a magyar közösség

2019. május 09. 20:58, utolsó frissítés: 20:58

Ha kiállunk egymásért, ha együtt erősek vagyunk, és együtt dolgozunk, akkor megerősödik a magyar közösség, a Kárpát-medencei magyarság – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke csütörtökön délután Ozsdolán, ahol mintegy száz felső-háromszéki önkormányzati vezetővel – polgármesterekkel, alpolgármesterekkel – találkozott Fejér László Ödön szenátor és Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke társaságában.


„Mi kiállunk egymásért. Ez azt jelenti, hogy kiállunk az ozsdolai közbirtokosságért, mert ez a per rossz lehetőségeket vetít előre; ha ez veszélybe kerül, akkor az összes székelyföldi közbirtokosság veszélybe kerül, márpedig a magántulajdon visszaállamosítását nem engedhetjük. Ebben nagy felelősségük van azoknak a politikusoknak, akik a nemzetközi fórumokon fel tudják hívni a figyelmet az ilyen jogsértésekre” – mondta el a jelölt.

Hozzátette: ami az Úz-völgyében történik, egy hasonló vörös vonal, amelyet készülnek átlépni. „Világos, hogy a cél a bajkeverés, botrányt akarnak okozni a többség és a kisebbség között. A botrányból nem kérünk, de nem engedhetjük, hogy ilyesmi megtörténjen, a közösségünknek össze kell zárnia az ilyen ügyekben” – fogalmazott Vincze Loránt. Emlékeztetett: Orbán Viktor szerdai kolozsvári előadásában úgy fogalmazott, a magyaroknak az a célja a világon, hogy megmaradjanak magyarként, és a következő nemzedékeket is magyarnak neveljék. Ez így van itt, Háromszéken is – tette hozzá Vincze.

„Együtt erősek vagyunk. Sokszor bebizonyosodott, hogy amikor a közösség beállt a szövetség mögé, összezártuk sorainkat, akkor erősek voltunk. Ugyanígy van ez a Kárpát-medence többi szegletében is. A tét most nem az, hogy Winkler Gyula vagy Vincze Loránt bejut-e az Európai Parlamentbe, hanem az, hogy az RMDSZ megmaradjon a romániai magyarság érdekképviseleti szervezeteként, mert ha nem, akkor meggyengülünk itthon, az önkormányzatokban és Bukarestben is, és erre várnak a románok évek óta. Nem engedhetjük, hogy az EP-be bekerüljön egy példátlanul nacionalista román küldöttség, a magyarfaló Rareș Bogdannal, a március 15-e ünnepnappá nyilvánítását megakadályozó Traian Basescuval és a csíksomlyói búcsú világörökségi felterjesztését leállító Dacian Cioloș-al az élen, és mi ne kerüljünk be” – mutatott rá Vincze Loránt.

Emlékeztetett: az elmúlt időszakban olyan eszközöket sikerült létrehozni, amelyeket ezután is bátran lehet használni. „A Minority SafePack a legjobb példája annak, hogy téglát téglára rakva, együtt dolgozva építkeztünk. Most erre alapozva igyekszünk megteremteni a fogódzókat ahhoz, hogy az Európai Unió támogasson bennünket az anyanyelvhasználat, anyanyelvi oktatás, szimbólumhasználat terén” – mutatott rá Vincze. Hozzátette: a 200 ezer erdélyi magyar ember megélhetését biztosító mezőgazdasági támogatások megőrzése és növelése, illetve az önkormányzatok fejlesztésére szánt pénzalapok megőrzése legalább ennyire fontos. „Ott kell lennünk, hogy ne a fejlett nyugati nagyfarmokat támogassák a családi gazdaságok helyett, és ne az európai fővárosok technológiai fejlesztésére fordítsák a támogatásokat, hanem a kistelepülésekre” – mondta el.

Zárásul emlékeztetett: most első alkalommal mondták ki a Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek, hogy az Európai Parlamentben egységesen lépnek fel, a közös Kárpát-medencei magyar csapatban. Orbán Viktor nagyon világosan fogalmazott, amikor arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy az erős Kárpát-medencei magyar képviselet érdekében szavazzanak az RMDSZ-re – fejtette ki Vincze Loránt. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS