2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A rossz példát átvéve az RMDSZ és Orbán Erdélyben is gyerekekkel kampányol

2019. május 10. 18:36, utolsó frissítés: 18:38

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt már megbüntette a magyarországi Nemzeti Választási Bizottság, amiért gyerekekkel kampányolt, most erdélyi körútján a Székelyföldi Jégkorong Akadémia gyereksokaságával is fotózkodott, az RMDSZ politikusaival közösen. Ugyanakkor az RMDSZ maga is szerepelteti ugyanazokat a gyerekeket a Facebook-oldalán: székely himnuszt énekelnek egy videóban.
A gyermek jogainak védelméről és előmozdításáról szóló 272/2004-es törvény tiltja, hogy a gyerekeket felhasználják magán vagy intézményes célokra. Erre alapozva az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény értelmében nem szabad a gyerekeket a választási kampányokban felhasználni. A EP-választásokat szabályozó törvényben (33/2007-es törvény) is vannak tiltó rendelkezések arról, hogy a 16 évesnél fiatalabb gyermekeket, választási propaganda anyagok terjesztésére vagy kifüggesztésére használják. Tehát a törvény szelleme egyértelműen abba az irányba mutat, hogy nem szabad gyerekeket pártpolitikai célokra használni, még ha ezt konkrétan nem is mondja ki.Iránymutató lehet az is, hogy Magyarországon a választási kampány kezdetén a magyarországi alapvető jogok biztosa és helyettesei, ami Romániában a Nép Ügyvédjének felelne meg, külön felhívták a politikusok figyelmét arra, hogy ne kampányoljanak gyermekekkel. Ahogy fogalmaznak, a gyermeki jogok tisztelete olyan politikai és alkotmányos kultúrát feltételez, amelyben a gyermekek nem lehetnek pártpolitikai tevékenység díszletei vagy eszközei.A magyar ombudsman felhívásában kifejti, a gyermekeket életkortól függetlenül, feltétel nélkül megilleti az egyenlő emberi méltóság, ennek értelmében a gyermek alany marad, és senki számára sem válhat eszközzé vagy tárggyá. Kampányeszközként való felhasználásuk éppen ezt a jogot sérti meg, teszi a gyermeket a jog alanyából a pártpolitika tárgyává - írják. Szerintük a gyermek alapvető emberi jogokkal, saját nézetekkel, érzésekkel rendelkező individuum, ezért meggyőződésüknek tartják, hogy egyetlen gyermek sem lehet pártpolitikai tevékenységnek háttere, díszlete, népszerűségnövelő tényezője.

Sőt, az alapvető jogok biztosai úgy fogalmaznak, a gyermekek pártpolitikai célú szerepeltetését, illetve felhasználását nem igazolja és nem is igazolhatja az önkéntesség, a beleegyezés. Véleményük szerint önmagában a szülői hozzájárulás igénylése is jogsérelemhez vezethet, ugyanis a szülőt közvetve vagy közvetlenül a politikai nézetei, szimpátiája kifejezésére kényszerítheti, és ennek a kényszerhelyzet elszenvedője végső soron a gyermek lehet. (hírszerk.)

Nyitókép: Gönczy Tamás/RMDSZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS