2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor az úzvölgyi katonatemető ügyéről: a román hatóságoknak felelősségük van a kegyeletsértés megfékezésében

2019. május 11. 11:56, utolsó frissítés: 12:16

Az úzvölgyi temetőben nyugvó magyar katonák kegyeletsértéséről Kelemen Hunor a román kormányfővel, a parlament két házának elnökével, a belügyminiszterrel és a kulturális miniszterrel is tárgyalt a héten. Az RMDSZ elnöke erről Csíkszeredában, a Magyar Ügyek Házának avatóünnepségén beszélt. Az intézmény otthont biztosít a Pro Economica Alapítvány székelyföldi ügyintézésének, az Eurotrans Alapítvány honosítási munkálatainak és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete fogadóirodájának.


„A háborúkban elesett román katonák emlékének sem tesz jót, hogy a róluk megemlékező betonkeresztek alatt magyar katonák nyugszanak. Ez kegyeletsértés, ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta a szövetségi elnök, aki elmondta azt is: az RMDSZ a lehető legrövidebb idő alatt mindent megtett a kegyeletsértés leállításáért. A román hatóságokkal folytatott találkozókon és megbeszéléseken Kelemen Hunor azt kérte: május 17-én ne szenteljék fel a román katonáknak emléket állító parcellát, és elmondta, a hatóságoknak felelősségük van az emléksértés megfékezésében.

„Ennek történetnek van ugyanakkor egy morális vetülete is. Ezt nem szabályozzák törvények, ez a jóérzésen múlik csakis. Egy temetőben, egy szakrális térben ilyen típusú kezdeményezésnek nem szabad helyet engedni. Mi a kezdetektől azt mondjuk, hogy az egyetlen megoldás, hogy a betonkereszteket elviszik a magyar sírokról, a katonatemetőt visszaállítják eredeti állapotába. Senki sem ellenzi, hogy a román közösség megemlékezzen első vagy második világháborús hőseiről, de ezt ne mások megsértésével tegye” – szögezte le a szövetségi elnök. (rmdsz közlemény)

Nyitókép: Kelemen Hunor/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS