2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Timmermans a 7-es cikk szerinti eljárással fenyegette meg Romániát

2019. május 13. 12:49, utolsó frissítés: 12:49

Az Európai Bizottság haladéktalanul megkezdi a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha az életbe lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. Erre Frans Timmermans figyelmeztette a román vezetőket egy pénteken keltezett levélben, amelyet hétfőn tett közzé a G4Media.ro hírportál.

A bizottság első alelnöke szerint a büntető törvénykönyv, a büntetőeljárási törvénykönyv és a korrupciós bűncselekményekről szóló jogszabály múlt hónapban megszavazott módosításai gyakorlatilag büntetlenséget biztosítanak az elkövetőknek egy sor bűncselekmény - köztük korrupciós cselekmények - esetében.

A szankciókat korábban is kilátásba helyező Timmermans első ízben fenyegette meg Romániát a 7-es cikk szerinti eljárással.

A 7-es cikk szerinti eljárás a legdurvább szankció, amelyet egy EU-s tagállamra kiszabhatnak és a tagállam szavazati jogának felfüggesztésével jár a tagállamok kormányfőiből álló Európai Tanácsban. Ha felfüggesztik egy tagállam szavazati jogát, az nem lesz képes megvédeni saját érdekeit az Unión belül. Eddig a Bizottság csak Lengyelországgal szemben kezdeményezte ezt az eljárást, míg Magyarország esetében az Európai Parlament volt a kezdeményező. Azonban a 7-es cikkely szerinti eljárást csak a tagállamok egyhangú szavazatával lehet elindítani.

Az Európai Bizottság által hivatkozott eljárást Rule of law frameworknak (jogállamiság keretrendszernek) nevezik. A 2014-ben létrehozott eljárást, akkor indítják el, ha egyértelmű jelek merülnek fel egy tagállam jogállamiságának szisztematikus veszélyeztetésere.

Frans Timmermans az idézett levelében rámutat arra, hogy a Rule of framework az utolsó lépés, amelyet az Európai Bizottság tesz az EU-s szerződésekbe foglalt eljárás megindítása előtt.

Az EB első alelnöke azt írja levelében, hogy ha életbe lép a keretrendszer, akkor az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusban (MCV) megfogalmazott követelményeket és ajánlásokat az új eljárás keretében fogják vizsgálni.

A jogállamiság keretrendszerének három lépése van: a Bizottság értékelése, a Bizottság ajánlása, illetve az ajánlások betartásának ellenőrzése.
Eddig csak Lengyelország esetében alkalmazták a keretrendszer, amelynek eredményeként elindították az ország ellen a 7-es cikk szerinti eljárást. (g4media.ro/mti)

Nyitókép: Facebook/Frans Timmermans

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS