2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tőkés László elítéli, hogy az RMDSZ politikai célokra használja az egyházat

2019. május 13. 15:15, utolsó frissítés: 15:15

Tőkés Lászlónak és az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) még nincs javaslata a tanács szimpatizánsai számára a május 26-iki európai parlamenti választásokra.


Erről a mandátuma végéhez érkező európai parlamenti képviselő beszélt hétfőn tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján. Utána az MTI tudósítójának telefonon elmondta: sajnálattal vették tudomásul, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - azáltal, hogy elutasította a tárgyalási kezdeményezéseket - "egyoldalúan lemondott az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szavazóiról".

Tőkés László úgy vélte: az RMDSZ lebecsülte az EMNT és az EMNP szimpatizánsait és szavazataikat, lehetetlen helyzetbe hozta őket, és ezáltal csökkentette annak az esélyét, hogy az erdélyi magyarságnak erősebb képviselete legyen az Európai Parlamentben. Megemlítette, hogy az erdélyi magyarság a 2009-es európai parlamenti választásokon érte el a legjobb eredményt, amikor az RMDSZ összefogott az EMNT-vel, és a közös jelöltlistát éppen ő vezette.

Úgy vélte: „egyoldalúan és kizárólag az RMDSZ-t terheli a felelősség” - amiatt, hogy a mostani EP-választásokon nem jött létre ilyen összefogás. Hozzátette: ezért nem tud még nyilatkozni, ezért nincsen még semmilyen javaslata az EMNT szimpatizánsai számára.

Tőkés László bírálta a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet (KREK) is, amiért vezetői az RMDSZ vezetőivel együtt készülnek kampányrendezvényen részt venni május 15-én. Úgy vélte: ez teljesen idegen az egyház szellemétől. "Elítélem, hogy az RMDSZ politikai célokra használja az egyházat, és az egyházamat pártegyházzá alacsonyítja" - jelentette ki a volt püspök. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS