2021. október 26. keddDömötör
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen az Adevărulnak: a román pártok még soha nem voltak ennyire népszerűtlenek a magyar választók körében

2019. május 14. 17:10, utolsó frissítés: 20:40

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Adevărul élő műsorának vendége volt. A műsorban szó esett a PSD támogatásáról, az európai parlamenti (EP) választásokról, a népszavazásról és az államelnökválasztás esélyeiről is.


Arra a kérdésre, hogy vannak-e elégedetlenségei a PSD kormányzással szemben, a szövetségi elnök azt válaszolta, hogy kormányoktól függetlenül vannak elégedetlenségeik, mert eddig egyik kormány sem tett a hosszútávú célok élérésében. De mivel nincsenek kormányon, nem tehetnek semmit.

Az újságíró rákérdezett a magyar választók PSD-vel szembeni elégedetlenségére is, amelyre Kelemen azzal válaszolt, hogy ők az együttműködésben pragmatikusak voltak: léteztek olyan projektek, amelyeket támogattak és voltak, amiket nem, és ezt a választóik is tudják. A párt elnöke elmondta, érzékelte, hogy vannak elégedetlenkedők, de a méréseikre alapozva kijelentette, hogy a román pártok még soha nem voltak ennyire népszerűtlenek a magyar választók körében, így a magyarok az elégedetlenségek ellenére sem fognak az ellenzék csatlakozni, mert nincs hova.

A közvélemény-kutatások eredményeire utalva Kelemen azt mondta, biztos benne, hogy elérik majd a választási küszöböt, attól függetlenül, hogy a felmérésekben mi szerepel, hiszen azok a módszertani akadályok miatt egyszerűen nem tudják hűen tükrözni a magyar választók akaratát.

Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy nem látja a rációt a kormány átalakításában és különben is a PSD az RMDSZ nélkül is többségben van, ezért úgy dönt, ahogy akar.

A referendumra rátérve - ahogyan azt korábban is elmondta - ismét kijelentette, hogy mindkét kérdésre igennel fog szavazni és erre biztatják a választóikat is. Ezen túlmenően újra hangsúlyozta, hogy meglátása szerint a sürgősségi kormányrendelet intézményét teljes egészében törölni kellene az alkotmányból. Kelemen arra is rávilágított, hogy a népszavazás eredményeképp nem fog semmi fontos történni, viszont arra jó lehet, hogy a pártok lássák, a választók hol helyezkednek el ebben a kérdésben. A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy nem lát esélyt az alkotmánymódosítás lehetőségére, mert ebben a ciklusban egyik pártnak nincs meg a kellő többsége és különben is állandó kampány lesz az elkövetkező időszakban.

Kelement megkérdezték arról is, hogy miért nem kapott meghívást a nagyszebeni EU-csúcsot megelőző Európai Néppárt (EPP) tanácskozásra. A szövetségi elnök szerint ez nem egy hivatalos találkozó volt, ezért az ilyen jellegű összejövetelekre hagyományosan nem szokták meghívni, de az ilyen eseményeken különben sem lehet mélyreható tárgyalásokat folytatni.

A Timmermans-féle büntető törvénykönyveket kifogásoló levélre vonatkozó kérdést megkerülve, Kelemen arról beszélt, hogy a kérdésben már a választások után felálló új Európai Bizottság (EB) fog dönteni, de ha sor kerül a 7-es cikk szerinti eljárást megelőző jogállamisági keretrendszer életbeléptetésére, akkor a kormány feladata tárgyalni, de hangsúlyozta az eljárás elkerülésének fontosságát. Kelemen ezt követően rátért arra, hogy a btk. és a betk. módosítások kapcsán inkább azokkal a hézagokkal van baj, amelyek az alkotmánybíróság negatív véleményezése után törölt rendelkezések után maradtak, azonban meglátása szerint egyik pártnak nem volt elképzelése arról, hogy hogyan is kellene betölteni őket.

Az államelnöki választásokra rátérve Kelemen arról beszélt, hogy Laura Codruța Kövesi okozhat még meglepetéseket, hiszen meglátása szerint, ha nem választják meg európai főügyésznek, akkor indulhat a választásokon. A szövetségi elnök Kövesit egyértelműen az USR jelöltjének tudta be, mondván Cioloș a közvélemény-kutatásokban nem létezik, ezért szüksége van a pártnak egy erős jelöltre. Hozzátette, a környező országokban szétnézve nem becsülné le egy meglepetésjelölt esélyeit.

Kelemen arról is beszélt, hogy nem hinné, hogy Liviu Dragnea meg merné kockáztatni az elnökválasztásokon való indulást, mert biztos vesztesként a pártja vezetését is elbukhatná. Azonban, ha a párt Tăriceanuval indul a választásokon, akkor van esélyük jelen lenni a második fordulóban. Arra a kérdésre, hogy a PSD-nek ezek szerint egy pártonkívüli jelöltet kellene-e támogatnia, a szövetségi elnök elmondta, ezt történetük során soha nem tették meg, de most szorongatott helyzetben vannak.

A szövetségi elnök kifejtette, még nem tudja, hogy jelölteti-e magát az államelnök-választáson, de mivel már kétszer is megtette és ismeri annak az eredményét, nem szívesen indulna. Kelemen szerint valaki mindenesetre jelentkezni fog a pártból, de hogy ki, arról minden valószínűség szerint csak szeptemberben döntenek.

Arra a felvetésre, amely szerint az RMDSZ európai parlamenti képviselői Magyarország érdekeit tartanák szem előtt az EP-ben, Kelemen Hunor azzal reagált, hogy "ez egy nagy hülyeség", hiszen ők az erdélyi magyar közösség és Európa érdekeit szolgálják. A szövetségi elnök azokat, akik ezt állítják, hazugnak nevezte és diverziókeltéssel vádolta, mondván, a képviselők egyébként is pártokba tömörülnek, és nem egy adott ország érdekeit képviselik.

Kelemen arra az RMDSZ ellenfeleinek azon felvetésre is reagált, amely szerint a magyar közösség érdekeit sokszor összekeverik Magyarország érdekeivel. Erről a szövetségi elnök azt állította, hogy nem igaz, mert 29 éve Románia érdekeit szolgálják és amikor a közösség jogait szeretnék kivívni, akkor nem Románia ellen harcolnak. (adevarul/hírszerk.)

Nyitókép: Adevărul/Eduard Enea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS