2021. szeptember 22. szerdaMóric
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dăncilă is támogatja az elnök által kiírt népszavazást

2019. május 22. 15:11, utolsó frissítés: 15:13

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy ő is leadja voksát a kormányát élesen bíráló Klaus Johannis jobboldali államfő által igazságügyi témákban kiírt vasárnapi népszavazáson.


A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus magyarázatképpen leszögezte: mindig is támogatta a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A miniszterelnök állásfoglalása azért meglepő, mert a PSD bírálta Johannist a népszavazás miatt. Szerintük az elnök csak azért szervezte a referendumot a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás időpontjára, hogy beavatkozhasson a kampányba és saját volt pártját (a jobboldali Nemzeti Liberális Pártot) segítse.

Bár a PSD nem tett közzé bojkottfelhívást, Liviu Dragnea pártelnök és a többi PSD-politikus nyilatkozataiból arra lehetett következtetni: azt remélik, hogy a népszavazás nem éri el a 30 százalékos érvényességi küszöböt. A kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE nyíltan arra biztatja híveit, hogy vasárnap csak az EP-szavazólapot vegyék át, a referendumon ne adják le voksukat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nem tart-e tisztsége elvesztésétől, Dăncilă azt mondta: amikor valaki elvállal egy funkciót, tisztában van azzal, hogy eljön az a nap is, amikor távozni fog onnan. Hozzátette: politikai kormányt vezet, így természetesnek tartja, hogy pártja és annak elnöke figyelemmel követi a kormányprogram teljesülését.

A kérdésfelvetés azzal áll összefüggésben, hogy az utóbbi hetekben Dăncilă több jelét adta annak: függetleníteni próbálja magát a bukaresti kormányt háttérből irányító pártelnöktől, akinek második korrupciós perében várhatóan hétfőn hirdet jogerős ítéletet a legfelsőbb bíróság. Amikor Dragneát kedden az Adevărul hírportál megkérdezte, milyen a viszonya a kormányfővel, a pártelnök sokat sejtetően annyit mondott: egyetlen kormánytagnak sem kellene elfelejtenie, "miért tették oda, ahova tették". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS