2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így parkolhatnak majd a csíksomlyói pápalátogatásra érkező zarándokok

2019. május 23. 13:29, utolsó frissítés: 13:31

Több ezer parkolóhelyet biztosítanak Csíkszeredában azok számára, aki elzarándokolnak a csíksomlyói pápalátogatásra.

Az új rendelkezések értelmében az autóbuszok Csíkszereda belvárosáig vihetik utasaikat, ahonnan majd vissza kell fordulniuk a külvárosi részeken kijelölt parkolóhelyekre.

A polgármesteri rendelet szerint az autóbuszok számára több mint ezer, a gépkocsik számára pedig több mint 4500 parkolóhely lesz kialakítva, legtöbb esetben Csíkszereda külvárosi részein.

A romkat.ro portálon közzétett ismertetőben a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy a Csíkszeredába történő érkezését ha lehetséges kora reggeli órákra időzítse (a legideálisabb a hajnali 4-6 óra közötti időszak.

Akik személyautóval érkeznek:

A gépkocsival Gyergyószentmiklós irányából érkezők Csicsó és Csíkszereda között hagyhatják autóikat az országút mentén. Azok, akik Pálfalva vagy Csomortán irányából közelítik meg Csíksomlyót, azok az autóikat a megyei út, illetve a községi utak mentén is leparkolhatják. A Gyimesek felől érkezők is az országút mentén parkolhatnak.

A Székelyudvarhely felől érkezőknek a városba érve az első lehetőségnél jobbra kell térniük a Hajnal utcába, ennek mentén le is tehetik autóikat, vagy parkolhatnak még az ezt követő Fürdő utcában is.

Az Alcsík irányából utazó zarándokoknak azt ajánlják, hogy Bánkfalva-Mindszent-Csíkszentlélek-Fitód irányából közelítsék meg a csíksomlyói nyerget. A romkat.ro beszámolója szerint itt a Suta-tavak szomszédságában több száz gépkocsi számára lesz kialakítva parkolóhely.

Akik Csíkszentkirály felől közelítik meg a várost, azok a zsögödfürdői részen parkolhatnak, vagy a Zsögöd utcában, a Natúr lakópark irányában.

Akik autóbuszokkal érkeznek:

A Gyergyószentmiklós felől érkező autóbuszok a Taploca utcai körforgalomig vihetik a zarándokokat, a Székelyudvarhely felől közlekedő autóbuszok a vasúti felüljáróig vihetik utasaikat. Az autóbuszok az arra kijelölt helyeken parkolhatnak le, azaz a Hargita utca mentén és a vasútállomással szembeni ipari területen.

Az Alcsík felől érkező autóbuszok a Brassói úton, a vasútállomás közelében található MOL benzinkútig hozhatják utasaikat, a járművek innen visszafordulva pedig a Brassói út mentén parkolhatnak le.

A pápalátogatásra érvénybe lépő forgalomkorlátozások:

A polgármesteri rendelet értelmében május 31-én, pénteken reggel 6 órától Csíkszeredában részleges útlezárás lép érvénybe. Az érintett övezetbe csak a lakók és az ott dolgozók, továbbá a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruhordók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.

Csíksomlyóra érvényes korlátozások:

Csíksomlyón május 31-én, pénteken 12 órától egészen szombat 18 óráig tilos lesz parkolni a Szék útján, a Kájoni János utcában, a Nagymező utcában, a Kis Somlyó utcában, valamint a Köves utcában. Ugyanebben a periódusban teljesen tilos lesz a behajtás az úgynevezett zarándokhelyre és az azt kiszolgáló utcákba, ez többnyire a csíksomlyói övezetet jelenti.

A teljes behajtási tilalom alól kivételt képeznek azok a zarándokok, akiknek bizonyítottan van parkolási lehetőségük szállásuk udvarán, de számukra is csak május 31-én péntek 20 óráig lehetséges a közlekedés ebben az övezetben. Az ott lakóknak június 1-én reggel 6 óráig lesz szabad a forgalom. Motorkerékpárokkal június 1-jén reggel 6 óráig még szabad lesz a városba a bejárás.

A Csíkszeredán áthaladó forgalom számára a következő útvonalak lesznek nyitva: észak irányából, azaz Csíkcsicsó felől a taplocai terelőútról a Rét utca irányába lehet hajtani, innen a Hargita utca fele, ahonnan majd el lehet jutni a Brassói útig.

Dél irányából pedig a Brassói útról a Hargita utcán át lehet eljutni Székelyudvarhely felé, vagy a Rét utcába, ahonnan a taplocai terelőúton lehet tovább folytatni az utat Csicsó vagy Szépvíz irányába.

A nyugat felől érkezők a Rét utcán keresztül indulhatnak északi vagy keleti irányba tovább, délre pedig a Brassói út felé kell haladniuk, azon hagyhatják el a várost.

A polgármesteri hivatal honlapján az eligazodáshoz szükséges térképet is meg lehet tekinteni. (romkat.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS