2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatósági felügyelet alá helyezték a bukaresti rendőr-akadémia rektorát és helyettesét

2019. május 24. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Hatósági felügyelet alá helyezték csütörtök este a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémia rektorát és helyettesét. Adrian Iacobot és Mihail Petrică Marcoci-t zsarolásra való felbujtással vádolják a halálosan megfenyegetett újságírónő, Emilia Şercan ügyében.


A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint a fővárosi rendőr-akadémia rektora és rektorhelyettese vette rá az intézmény egyik alkalmazottját, az ügyben már korábban hatósági felügyelet alá helyezett Bărbulescu Gheorghe Adriant, hogy fenyegető üzeneteket küldjön Emilia Şercan újságírónak, így próbálva rákényszeríteni őt arra, hogy hagyjon fel az intézménynél történt, a rektort közvetlenül érintő feltételezett plágiumügyekkel kapcsolatos oknyomozással. Cserében azt ígérték a fiatal tisztnek, hogy megfelelő védelmet biztosítanak neki, és segítenek elkerülni a büntetőjogi felelősségrevonást.

Emilia Şercan újságírónő április 17-én, a Facebookon számolt be arról, hogy halálos fenyegetést kapott.

„Hétfőn este 21:05-kor kaptam egy üzenetet, amelyben halálosan megfenyegettek. Az üzenet háttere, hogy három hete folyamatosan a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőr-akadémia tagjainak plagizált doktori dolgozatairól közlök információkat, és újabb anyagok vannak előkészülőben” - írta a közösségi oldalra Emilia Şercan.

Felidézte, hogy négy éve közöl cikkeket magas rangú állami tisztviselők plágiumügyeiről. „Eddig csak szidalmaztak, megfélemlítettek, követtek, megpróbáltak lejáratni, de ezúttal más szintre került a dolog” - tette hozzá az újságírónő.

A fenyegető üzenet egy részét is nyilvánosságra hozta: „Azért küldjük ezt az üzenetet, hogy megelőzzük a további történéseket, minden tőled függ. Hagyj fel minden folyamatban levő tevékenységeddel..., ha nem akarod, hogy kezdődjön a kálváriád” - írta többek közt a fenyegető.

Az ügyben a bukaresti negyedik kerületi bírósági ügyészség kezdte el a nyomozást, majd áthárította az illetékességet a DNA-nak. Az ügyészeknek sikerült azonosítaniuk a fenyegető üzeneteket küldő férfit, Gheorghe Adrian Bărbulescut egy hónappal ezelőtt helyezték hatósági felügyelet alá. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS