2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kirakják Tariceanuékat az európai liberálisok

2019. május 25. 14:41, utolsó frissítés: 14:43

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) EP-frakciójának vezetője bejelentette, jövő héttől Călin Popescu Tăriceanu pártja ki lesz zárva a szövetségből - írja a g4media.ro.


Az Europa FM-nek adott interjúban a frakcióvezető azzal indokolta a romániai ALDE kizárását, mivel a kormánykoalícióban részt vevő párt "olyan törvényeket hagy jóvá, amelyek legyengítik a korrupció elleni harcot, veszélybe sodorják a jogállamot, és amelyek egyes politikusok érdekeit követik, nem pedig az állampolgárokét".

Verhofstadt az USR PLUS kampányzáró rendezvényén vett részt Bukarestben, ahol bejelentette, az európai liberálisokat, progresszív erőket, centristákat és az Emmanuel Macron francia elnök által irányított, a Köztársaság lendületben (REM) nevű mozgalmat magába foglaló, újonnan létrehozandó képviselőcsoportba várják a Dacian Ciolos volt kormányfő vezette USR-PLUS szövetség leendő európai parlamenti (EP-) képviselőit is.

Az interjúban arra is kitért: próbáltak beszélni Călin Popescu-Tăriceanuval és a romániai párt más vezetőivel, próbáltak változtatni a dolgokon, próbálták elmagyarázni nekik, hogy nem úgy megy az Európai Unióban, hogy csak úgy gyengítheti egy koalíció a korrupcióellenes küzdelmet és enyhíti a korrupció miatti büntetéseket. Az ALDE-t elvakította koalíciós partnere, és emiatt valójában a liberális értékeket és elveket tették tönkre Romániában - fejtette ki.

Az új EP-frakció jövő kedden alakul meg, és az ALDE-nek semmiféle helyen nem lesz benne, "azon egyszerű oknál fogva, hogy már nem gyakorolják az olyan liberális alapelveket és értékeket, mint amilyen a jogállam. Inkább a szocialista vezetés személyes érdekeit védik, úgy tűnik, ez fontosabb számukra, mint a törvények uralma, a szólásszabadság és mint - ez egészen biztos - a korrupcióellenes harc. Ez nem fogadhatjuk el." (g4media.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS